01/25/13 15:21
(http://www.hsnovini.com/)

Проект учи младежи как да разберат дали връзките им са пълноценни или не

Младежи бяха ментори на своите връстници

Проектът „Равнопоставени в любовта” е провокиран от темата за домашното насилие и възможността то да бъде заличено още в началото на една връзка.  Партньори са организации от  Обединеното Кралство, Испания и Норвегия, а от българска страна сдружение ‘Шанс и закрила” и “Български център за джендър изследвания”. Средствата са били осигурени от ЕС по програмата „Дафне”.

Програмата има за цел младите да започнат да разпознават белезите на една здрава или не връзка още преди да преминат към създаване на семейство. Друга важна идея е младите хора да помагат на своите връстници, да се справят с проблемите си. Според ръководителите на проекта важното е да се направи правилен избор.

“Проектът е за създаване на усещане как хората се чувстват в една връзка, дали тя е равнопоставена, дали има власт и контрол в нея. Този проект е за това  как младите хора още преди да са създали семейство и най- вече тези, които са двойка, да могат да разпознават признаците не на насилие, а по- скоро на един вид не здравословност, власт и контрол, които съществуват във взаимоотношенията им”, коментира Малина Славова от сдружение “Шанс и закрила”.

Много от участващите в проекта са били младежи, част от които са изпълнявали ролята на ментори и са провеждали лекции пред свои връстници. В резултат от разговорите помежду им е станало ясно, че младите предпочитат да споделят именно с хора на тяхната възраст. В обучителната програма са се включили 373- ма души между 15 и 25 годишна възраст от 15 учебни заведения в Хасково, Свиленград и Любимец.

Хасково Новини
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване