01/27/13 05:45
(http://www.klassa.bg/)

Буря блокира за 4 дни наши алпинисти на Антарктида

Снежна буря блокира екипа алпинисти на Българската антарктическа експедиция в подножието на ледена пирамида на връх Левски на остров Ливингстън.

Това съобщи ръководителят на експедицията ни проф. Христо Пимпирев, който преди дни стъпи на Южния полюс, в телефонен разговор от българската база "Св. Климент Охридски" на Ливингстън.

Заради лошите метеорологични условия – вятър, силна снежна буря и гъсти мъгли, екипът на Дойчин Боянов (изкачил вр. Еверест без кислородна маска), Александър Шопов и Божил Василев е бил блокиран в продължение на четири дни.

Тежките условия не са им позволили да изкачат вр. Левски, който е с надморска височина около 1430 метра.

След шест часа пресичане на опасните ледници алпинистите са се завърнали живи и здрави в базата.

Достигането на вр. Левски е част от проект за измерване на точните височини на върхове от масива Тангра. Досега на картите те са отбелязвани с приблизителните им стойности, поради изключително сложния терен.

Покорителят на Еверест Дойчин Боянов е споделил, че за изкачването на тази планина трябва да пренебрегне целия си досегашен опит, тъй като е необходим коренно различен подход и много търпение.

Планината е уникална и трябва специализирана подготовка, посочва той.



















iNews.bg

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване