01/27/13 22:07
(http://e-vestnik.bg/)

Дали Африка се превръща в Афганистан

След 11 години война срещу терора в Афганистан и Ирак, почти 1,5 трилиона долара преки разходи и стотици хиляди загубени животи западната общественост усеща, че е научила тежък урок. Тя е по-убедена от всякога, че дори при чужда намеса с най-добри намерения изпратените войски неизбежно затъват в безкрайни боеве срещу невидими врагове в помощ на неблагодарни местни хора.

Когато по-рано този месец френски войски връхлетяха върху напредващите колони от ислямисти, заплашващи сахарската държава Мали, ситуацията силно напомни за Афганистан. Няколко дни по-късно отново се появиха тези спомени, след като отряд брадати, въоръжени с автомати джихадисти от групировката “Подписалите се с кръв” превзеха газов завод и избиха десетки чужденци в съседен Алжир - повече, отколкото при което и да е отделно ислямистко терористично нападение след бомбените атентати в нощни клубове на остров Бали през 2002 г. Изглежда това беше следващият фронт на глобалната война срещу терора, а също и пустинно тресавище, в което да затънат жадуващите за слава западни лидери.

Всички войни обаче са различни. Поуките от една кампания не могат автоматично да се прилагат към следващата. Заблуждаващо е да разглеждаме дъгата на нестабилност, простираща се от Сомалия и Судан на изток през Чад до Мали на запад, като че ли е просто още един Ирак или Афганистан. А е и вредно, ако обезкуражава външните сили да помагат за потушаването на опасни конфликти. Макар че намесата винаги съдържа опасност, в Африка тя не бива да е нито толкова продължителна, колкото в Багдад и Кабул, нито толкова безнадеждна.

Призракът на Мали

Основните причини за конфликта, който привлича вниманието на медиите, не са нито регионални, нито глобални, а местни. От незапомнени времена беззаконието и насилието са пуснали дълбоки корени в и около огромната пустиня Сахара и територията, простираща се на изток чак до Сомалия в Африканския рог. Но през последните няколко години анархията се увеличава, особено след падането от власт на Муамар Кадафи в Либия в края на 2011 г., когато регионът беше залят от оръжия, пренесени през пропускливите му граници. Вземането на заложници, събирането на пари за откупи, контрабандата, трафикът на наркотици и разбойничеството укрепват позициите на множество бандитски главатари. Някои от тях, развявайки знамето на исляма, се възползват от основателното недоволство на местните хора, разпалвано от бедността, дискриминацията и лошото управление на корумпирани правителства.

В Северна Нигерия крайна ислямистка групировка, наричаща себе си “Боко харам” (”Западните учения са грях”), набира слабо образовани, безработни и разгневени мюсюлмански младежи, за да води кампания на насилие и убийства. В Мали номадите туареги в северната половина на страната отдавна са маргинализирани. Джихадистите се присъединиха към етнически бунт, като бързо изтласкаха настрана неговите водачи. На други места - в страни като Етиопия и Кения, те цинично разширяват старите разломни линии между мюсюлмани и християни, които в миналото общо взето са съжителствали в мир.

Много от тези групи имат международен състав. Джихадистите, които нападнаха алжирския газов завод, идваха от места като Тунис, Мали и Нигер - алжирските власти казват, че сред тях даже е имало поне един канадец. Северноафриканските ислямисти търсят вдъхновение - ако не и насока - от глобални джихадистки организации като Ал Каида. Някои получават допълнителни пари от спонсори в Саудитска Арабия и други източници в богатия на петрол Персийски залив. Хлабавите връзки отразяват посланието на враждебност към Запада и неговите приятели в Африка и извън нея. След като Ал Каида е подложена на натиск в районите по границата между Афганистан и Пакистан и в части на Йемен и Сомалия, някои от нейните хора, търсейки ново убежище, може да дойдат в региона.

Въпреки тези връзки обаче пряката заплаха е най-вече местна. Попитайте хората в ...

Публикувана на 01/27/13 22:07 http://e-vestnik.bg/16701/dali-afrika-se-prevrashta-v-afganistan/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване