01/27/13 17:40
(http://www.klassa.bg/)

Египетската полиция стреля по погребалното шествие в Порт Саид

Целият град Порт Саид излезе в неделя на погребалното шествие за жертвите от масовите безредици преди ден, но полицията откри стрелба във въздуха и използва сълзотворен газ, за да разпръсне събралите се десетки хиляди души. Телевизия „Ал Хаят“ съобщи за над 100 ранени, четирима от огнестрелно оръжие. Според очевидци, снайперисти са били разположени на покриви на сгради. По-късно АФП предаде за 1 загинал и 400 ранени.
Напрежението в този град с половинмилионно население избухна в събота , след като съдът в Кайро произнесе смъртна присъда за 21 обвиняеми по делото за боя между футболни фенове на местния стадион на 1 февруари миналата година. Тогава привърженици на отбора на Порт Саид „Ал Масри“ се сбиха с фенове на столичния „Ал Ахли“, при което загинаха 74 души. Всички осъдени на смърт по процеса са ултраси на „Ал Масри“. Подсъдими заради трагедията на стадиона са още 54 човека, тяхното наказание египетският съд трябва да произнесе на 9 март.
При избухналите протести след произнасяне на присъдата загинаха над 30 души, отбелязва ИТАР-ТАСС. В неделя всички жители на града се включиха в траурното шествие.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване