01/27/13 13:25
(http://www.klassa.bg/)

Килограм супергел може да желира цял олимпийски басейн

Холандски учени създадоха супергел, който обратно на всички познати досега се втвърдява при нагряване и топи при охлаждане, съобщи сп.“Нейчър“.
Пол Кувер и колегите му от университета Ниймеген в Холандия разработвали полимери за електрониката и тогава открили начин да получат влакнести молекули, които образували мрежа и имали изключителни влагопоглъщащи свойства. Веществото оставало във формата на гел и когато течността се състояла от 99,995% вода.
С един килограм вещество може да се превърне в гел цял олимпийски басейн, твърдят учените. Те използвали синтетични молекули, имитиращи структурата на цитоскелета на живите клетки. Експериментаторите съединили два вида молекули: полиизоцианопептид, образуващ дълги здрави влакна и и полиетиленгликол, който се прилага като свързващо вещество в редица области -от козметиката до ракетното гориво, отбелязва руският сайт “Вести“.
В резултат се образували трайни разтворими във вода спирали. При нагряване влакната
се свързват, което води до втвърдяване на веществото. Температурата, при която течността се превръща в желе, може да се регулира, като се увеличава или намалява количеството на полиетиленгликола.
Изобретението може да има широко приложение в медицината като материал за импланти или за спиране на кървене. Веществото ще се втвърдява при нанасяне върху рана, а за отделянето му е достатъчно само да се охлади. Опитите с мишки показват, че гелът не е токсичен и не е опасен за живите организми.
Веществото може да стане и добър строителен материал. Разбира се, ако строежът е на място, където не се очаква рязко понижаване на температурите, отбелязват учените.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване