01/27/13 15:54
(http://www.klassa.bg/)

Новият президент на Чехия е за приемане на еврото

Бившият ляв премиер на Чехия Милош Земан (68 г.), който убедително спечели балотажът на президентските избори в страната с 55% от гласовете, е за приемане на еврото, предаде АФП. За първи път чехите избираха държавен глава пряко. В петък и събота на втория тур са гласували 59% от имащите право на глас, въпреки ниските температури.
Земан, който е икономист по образование е определян като еврофедералист. Той ще наследи на поста евроскептикът Вацлав Клаус, отбелязват промяната наблюдателите.
Според анализатора Йосеф Млежнек, цитиран от АФП, Земан е спечелил, защото кампанията му е била ориентирана главно към възрастните хора и тези с по-ниски доходи. Преди втория тур той потърси подкрепата на партията на комунистите.
Неговият съперник на балотажа външният министър Карел Шварценберг (75 г) е известен като твърд антикомунист. Той живя 4 десетилетия в изгнание по време на комунистическия режим в бивша Чехословакия (1948-1989). Шварценберг е наследник на стар княжески род, борец за човешки права, бивш съветник на президента Вацлав Хавел. В кампанията си заложи главно на младите.
Земан е за влизане на Чехия в еврозоната, но има и някои провокационни изказвания, Той не приема теорията за антропогенното глобално затопляне и сравни исляма с „антицивилизация", отбелязва ИТАР-ТАСС.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване