01/27/13 18:57
(http://www.klassa.bg/)

Росен Плевнелиев: Независимо от резултатите, референдумът е успех за българската демокрация

"Независимо от това колко хора ще излязат да гласуват и какъв ще бъде резултатът от този референдум, той наистина е голям успех за демокрацията в България", заяви президентът Росен Плевнелиев, след като гласува на на първия в демократичната история на България референдум . "След 22 години на преход аз категорично заявявам, че България прави една голяма стъпка напред и се доближава до развитите демократични общества“, посочи Плевнелиев. Президентът припомни, че позицията му винаги е била в подкрепа на референдума като висша форма на пряка демокрация. Президентът си пожела това да не е последният референдум в неговия мандат.
Гласувах на първия демократичен референдум, защото е съвсем нормално да се възползвам от него, заяви, след като гласува, вътрешният министър Цветан Цветанов. Според него, „с референдума няма да се постигнат целите и той се е превърнал в политически спектакъл, а не в нещо, което е важно за държавата“. Цветанов заяви, че е гласувал по начин, който смята за правилен за бъдещето на страната.
"Сега българите имат шанса да повлияят върху държавната политика и това е най-важното, защото референдумът е възможност за граждански контрол над властта", заяви председателят на БСП Сергей Станишев, след като гласува. Той напомни, че това е първият референдум в историята на България, който не е наложен от властта, а е предизвикан от гражданите. По думите му това е голям успех за пряката демокрация. Темата е изключително важна за бъдещето на страната, не само на енергетиката, каза Станишев. И подчерта, че със своя глас хората могат да върнат темата за ядрената енергетика отново в институциите.
"Голямата загадка на днешния ден е как ще гласува ГЕРБ, а не как ще гласува Бойко Борисов", коментира от своя страна лидерът на ДСБ Иван Костов, минути след като даде своя вот. "Бойко Борисов беше първоначално да се гласува с "да", после стана "не". Въпросът е дали ще го последват всички политици от ГЕРБ, защото много от тях не заявиха позиция, че ще последват неговия пример да се гласува с "не". Нека да видим дали той е в състояние да повлияе на избирателите на ГЕРБ ", добави лидерът на ДСБ Иван Костов.
"Смятам, че е оздравително за българската демокрация периодически да се провеждат референдуми, а не през половин век, заяви председателят на ДПС Лютви Местан, след като упражни правото си на вот.  Длъжни сме да се отнесем към българските граждани с достатъчна честност и доблест, а не да скриваме зад референдума собствената си неспособност да носим политическа отговорност за взетите решения", добави той. Местан постави и въпроса за отговорността при взимането на решения след национални допитвания.
ГЕРБ се страхуват от мнението на народа, те бягат от пряката демокрация, каквато е този референдум. Това заяви от своя страна лидерът на "Атака" Волен Сидеров, след като пусна бюлетина в първия след демократичните промени национален референдум. Според него правителството се опитва да смачка референдума.
Сидеров заяви, че е гласувал за това България да бъде развиваща се индустриална високотехнологична държава, която да върне младите ни специалисти от чужбина.
Членовете на Политическия съвет на “Ред, законност и справедливост” решиха да не гласуват на референдума. Бойкот на референдума направиха и от партията на Меглена Кунева „България на гражданите“.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване