01/28/13 15:21
(http://www.klassa.bg/)

Toyota отново е автопроизводител номер 1

Японската компания Toyota си върна титлата най-голям производител на автомобили в света. Така компанията преодоля трудностите, предизвикани от природните катаклизми в Азия от 2011 година, пише ВВС, цитирано от Investor.bg.
През 2012 година от Toyota са продали 9,75 млн. нови автомобила, записвайки увеличение от 22 на сто спрямо предходната година. Така японците са изпреварили General Motors, които са реализирали 9,29 млн. продажби.
Toyota отстъпи от върха през 2011 година, след като първо земетресение и цунами предизвикаха спиране на производството в Япония, а по-късно наводнение в Тайланд прекъсна работата на много от доставчиците на компанията.
„Последните две години бяха много трудни за Toyota. Връщането на първото място със сигурност е окуражително за компанията и добра новина за инвеститорите и акционерите“, коментира Вивек Вайдя, анализатор във Frost&Sullivan за ВВС.
Наред с природните бедствия, Toyota бе ударена силно и от скъпата йена. Тя не само прави продукцията на компанията по-скъпа на международния пазар, но и влошава финансовия резултат при консолидиране на отчетите на дъщерните компании по света.
През последните седмици обаче ситуацията се променя, тъй като новото правителство в страната има активна политика по обезценяване на йената. Така от ноември насам японската валута се е обезценила с 15 на сто срещу долара.
Според анализатори движенията на валутния пазар ще се отразят позитивно на резултатите на Toyota. „Вероятно ще видим подобрен марж на печалбата, което ще предостави повече кеш и възможност на компанията да инвестира в нови технологии“, смята Вайдя.
Прогнозата на Toyota от ноември е, че за фискалната година до 31 март ще бъде постигната нетна печалба 780 млрд. йени (8,6 млрд. долара). Това е с 20 млрд. йени повече от предишната прогноза на компанията.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване