01/28/13 16:49
(http://www.klassa.bg/)

Ислямистите са унищожили древни ръкописи преди да отстъпят Тимбукту

Ислямисти са унищожили хранилища на древни ръкописи в Тимбукту, съобщи пред в.“Гардиън“ кметът на северномалийския град Хале Усмани Сисе. Той разказа, че преди да напуснат града, бунтовниците са запалили правителствени сгради и са застреляли местен жител, който се радвал на пристигането на французите. Ценните ръкописи от 13-ти век са около 100 000. Те се пазели в две сгради, но и двете са били подпалени. Не е ясно дали всичко е унищожено. Градът с много интересна деветвековна история е в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО, който финансира специална програма за съхранението на архитектурните паметници там.
Миналата година Тимбукту падна в ръцете на сепаратисти туареги, а след оттеглянето им бе превзет от бойци на ислямистката групировка „Ансар ад Дрин“, която е свързана с „Ал Кайда“.Фундаменталистите унищожиха голяма част от културните забележителности в града.
На 11 януари Франция започна военна операция заедно с правителствените войски в Мали за освобождаване на северната част от страната от ислямските екстремисти. В неделя френските и малийски войници завзеха летището в Тимбукту и в понеделник се насочиха към центъра, предаде Си Ен Ен..

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване