01/28/13 14:59
(http://www.klassa.bg/)

КЗК разреши придобиването на „Юробанк Ергасиас“ от „Национална банка на Гърция“

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разреши придобиване на едноличен контрол от страна на „Национална банка на Гърция“ върху гръцката „Юробанк Ергасиас“ и нейните дъщерни предприятия в страната, съобщиха от комисията. Предвижда се незабавно изпълнение на решението. В България участниците в концентрацията контролират банките „ОББ” АД, „Юробанк И Еф Джи” България АД  (Пощенска банка), „И Еф Джи Лизинг” АД и др.

КЗК установи, че в резултат на оценяваната сделка ще настъпят хоризонтални ефекти на пазарите за предоставяне на банкови, финансови, лизингови услуги и др. Комисията анализира състоянието и условията на конкуренция на всеки един от засегнатите пазари, бариерите за навлизане, пазарното положение на участниците в операцията преди и след осъществяването й и други показатели за ефекта на концентрацията върху ефективната конкуренция, посочват от регулатора.

Възоснова на извършената оценка може да се заключи, че планираната концентрация няма да доведе до създаване на господстващо положение, което значително да ограничи или възпрепятства ефективната конкуренция на анализираните пазари, е заключението на КЗК. В хода на проучването нито един от запитаните участници не е изразил опасения за конкурентната среда след  обединяването на двете банкови групи. С оглед на гореизложеното Комисията счита, че концентрацията следва да бъде разрешена без условия.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване