01/28/13 09:13
(http://www.klassa.bg/)

Ново оръжие срещу безредиците: ДНК пистолет

Британска фирма разработи ДНК пистолет, който невидимо маркира злосторници в продължение на седмици, след като са приключили уличните сблъсъци с полицията, пише в. "Дейли мейл".

След това органите на реда могат да използват ултравиолетови четци или следови кучета, за да идентифицират белязаните субекти.

На външен вид новото оръжие прилича на воден пистолет. То обаче използва иновативни невидими ДНК маркери, подобни на пейнтбол топчета, за белязването и на най-ловко изплъзващите се заподозрени от мястото на безредиците.

Пистолетът не наранява по никакъв начин целите, нито ги обезврежда, а ги "дамгосва" със строго индивидуални синтетични ДНК капсулки за по-късна идентификация.

Това ще позволи на полицията да стои на безопасно разстояние от безредиците, и да арестува участниците в тях дни или седмици след инцидентите.

Оръжието е напечено The High Velocity Tagging System и е произведено от британската фирма Selectamark.

Разработено е в два варианта - под формата на пистолет и на пушка. Меките зелени капсулки, съдържащи безцветното вещество, могат да бъдат изстреляни на разстояние от 40 метра.

Всяко топченце, което тежи по-малко от грам, има индивидуален ДНК код, който се задържа по белязания в продължение на седмици. Материалът прониква през дрехата и достига до кожата, като маркира и двете.

Всяко оръжие може да изстреля по 20 меки капсули.


















"Дейли мейл"


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване