01/28/13 16:03
(http://www.klassa.bg/)

Половината от фирмите в лондонското Сити са чуждестранна собственост

От действащите във Великобритания компании за финансови услуги със стойност над £100 млн. 46% са чуждестранна собственост. Делът ще нарасне на 50% до три години, сочи проучване на IMAS, независим консултант по сливания и придобивания.
В доклада, изготвен съвместно с UK Trade & Investment, правителствената експортна агенция, се казва, че равнището на чуждестранни инвестиции в Обединеното кралство отразява привлекателността на страната за много международни бизнеси със стремеж за разрастване. САЩ, които са най-големият чужд купувач на британски фирми с дела си от над 47% от всички постъпващи капиталовложения, използват местния пазар като трамплин към Европа. Островът е също така в добра позиция да спечели от бума в нововъзникващите пазари, се твърди в доклада. Бразилия, Русия, Индия и Китай са увеличили съвкупните си инвестиции във финансовите услуги на кралството с 29% през изминалата година.
„Докладът разкрива изключителната отвореност на британския бизнес за чуждестранните инвестиции. С разрастването на американските интереси значението на Лондон също ще нараства“, казва Оли Лоутън-Скот, един от основателите на IMAS. „Истинската глобализация на Азия ще засили привлекателната сила на британската столица като финансов център. Китайските капиталовложения се увеличиха с най-голям темп през последната година, а напредващата глобализация на финансовите услуги ще доведе основната част от парите на Острова.“
Чуждестранните фирми бяха най-активни в придобиванията на британски институции за финансови услуги през 2011 г. и 2012 г. В същото време обаче над 80% от тези външни играчи имат установена дейност в Обединеното кралство, което означава, че инвестират трайно и усилено в страната. Миналата година вторият по големина собственик на фирми в лондонското Сити със стойност над £100 млн. бяха листваните в Лондон компании, следвани от частни фирми, все с по около 16% от пазара. Фирмите за дялово инвестиране бяха третият по големина собственик, следвани от взаимните фондове.
Една трета от всички играчи на лондонското Сити със стойност между £5 млн. и над £100 млн. са чуждестранна собственост, показва анализът. Министърът на търговията лорд Грийн казва, че докладът илюстрира притегателната сила на Великобритания за най-мощните икономики в света. „Данните са доказателство, че продължаваме да привличаме инвестиции от чужбина и оставаме най-търсената дестинация за вложения в сектора на финансовите услуги в Европа“, казва той. Допълнителен тласък за лондонското Сити е привидният край на отстъплението след началото на кредитната криза, казва IMAS. Резкият спад в броя на оторизираните компании за финансови услуги след 2008 г. се е забавил значително през 2012 г. От друга страна, измененията в правилата, които налагат независимите консултанти да се регистрират в британския финансов регулатор, принудиха доста висококвалифицирани хора да напуснат сектора, предупреждава докладът.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване