01/28/13 13:45
(http://radiomilena.com/)

Поморийци за изкуствения остров: Искаме да се направи Оценка за въздействие върху околната среда

Въпреки заключителния доклад на Междуведомствената комисия, където се посочва, че изграждането на изкуствен остров се извършва съгласно действащото законодателство, получихме нов призив, поместен и във Фейсбук, където се настоява да се направи Оценка за въздействие върху околната среда в максимално кратки срокове.
Ето какво заявяват:

Проблемът е, че „Зелени Балкани” третира и използва езерото отчитайки за проектите си само птиците, които го обитават. Но освен птиците съществуват и множество организми в езерото – някои от които защитени, а други – храна за самите птици, съществува и лечебната кал. Тя е важна, не само заради възможността за персонално лечение, а и защото голяма част от туристите предпочитат Поморие заради нея (благодарение на лечебната кал работят целогодишно двата санаториума в Поморие, използва се и от много хотели тук). И това се знае от всеки жител и гост на града ни. И „Зелени Балкани” го знаят. Но не ни казват как техните строежи се отразяват върху лечебната кал, животните в езерото и птиците. Затова е необходима Оценка за въздействието върху околната среда (ОВОС). Нека „Зелени Балкани” си наемат специалисти и местни специалисти – лекари, които се занимават с калолечение, които да направят тази оценка и да я представят пред поморийската общественост и пред всички, които ги интересува.
Само преди няколко години с волята на добър и грижовен стопанин поморийци „махнахме тръбата” – категорично унищожихме възможността нефтени тръби и танкери да бъдат разполагани буквално на метри от плажовете. Поради същите причини – личното здраве и поминъка на хората. Но поне тогава имахме представа от евентуалните последствия.
Сега също с волята на добър и грижовен стопанин искаме да знаем как тези строителства се отразяват и ще оказват въздействие в бъдеще върху живота и поминъка на Поморие и хората в него.
Искаме да се направи Оценка за въздействие върху околната среда в максимално кратки срокове.

Bookmark/FavoritesSvejoGoogle BookmarksDeliciousStumbleUponFacebookСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване