01/28/13 23:00
(http://e-vestnik.bg/)

Проф. Емил Хорозов: Медиите услужливо прикриваха ограбването на фонда за наука

Проф. Емил Хорозов. СНимка: личен архив

Проф. Емил Хорозов беше директор на фонд „Научни изследвания” през 2010-2011 г., когато подаде оставка, след като направи проверка и написа доклад до министъра на образованието Сергей Игнатов как се ограбва фондът. Министърът тогава не реагира на доклада. Сега обаче самият министър беше принуден да подаде оставка по този повод. Това стана след проверка на инспектората на Министерския съвет неотдавна, при която са констатирани 60 нарушения във фонд „Научни изследвания“. И управителят на фонда Христо Петров е подал оставка след проверката.
Проф. Емил Хорозов и 31-годишният физик от Софийския университет Виктор Атанасов тази седмица ще пътуват за Брюксел на среща с председателят на ЕК Жозе Барозу по негова покана, за да дискутират как се харчат парите за наука в България. Точно тази среща провокира действията на премиера Борисов и в резултат паднаха оставките на министъра и шефа на фонда.

Проф. Хорозов е математик, работещ в сферата на математическата физика. Преподавател във Факултета по математика и информатика на Софийския университет и гост-преподавател в чуждестранни университети. От 1990 г. е доктор на математическите науки. През 2004 г. става член-кореспондент на БАН.
Хорозов става директор на фонд “Научни изследвания” през януари 2010 г. Отправя критики към състоянието, в което е заварил фонда. През 2010 г. създава комисия за проверка на работата му. Докладът е предаден на министъра на образованието Сергей Игнатов през ноември 2010 г. Той не реагира и проф. Хорозов подава оставка през февруари 2011 г. През май 2012 г. беше обявено, че проверка на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) е потвърдила голяма част от данните за нарушения при финансирането на проекти от Фонда.
Докладът не предизвика реакцията на просветното министерство и не намери място в казионните медии. Най-престижното чуждестранно научно списание „Нейчър” (Nature) обаче му посвети две статии.
Тази година подписка на учени от БАН и университетите поиска анулиране на последния конкурс за фонд “Научни изследвания”. Стотици учени организираха протестен митинг пред сградата на Министерството на образованието заради опитите на Игнатов да покрие скандала.

- Като директор на фонд “Научни изследвания”, по ваша инициатива беше създадена работна група и беше изготвен доклад за периода 2008 г. - 2009 г., който установява фрапиращи нарушения. Бихте ли разказали накратко за тези нарушения?

- Дават се пари на проекти, които нямат нищо общо с науката. За да се случи това се наемат рецензенти, които нямат право да рецензират със задачата да  дадат положителни оценки. Вторият начин е да се скриват рецензии. Крайно отрицателните рецензиите изчезвали като обяснението, включително на АДФИ, е че тези, които са ги написали, са забравили да натиснат копчето, за да потвърдят, че са ги изпратили. Никак не обясняват как забравянето се е случило за 160 рецензии, всички без изключение с най-ниски оценки на класирани проекти.  По тази линия на класирани проекти със скрити рецензии са потънали 27 милиона лева, дадени на над 40% от участниците.
Други десетки милиони са отишли за финансиране на проекти, които не са успели да съберат достатъчно точки. Може самостоятелно или чрез “обединение”. Два непечеливши проекта се събират в един и така получават финансиране. Само че ръководителите не са си направили сметката, че така получената смес от проекти не е рецензирана в този си вид, т.е. действието “обединяване” е незаконно. Парите са отишли и във фирми, които в наименованието си имат нещо научно, но се занимават с „търговия на дребно в неспециализирани магазини с разнообразни стоки” (имам документ, а данните са от търговския регистър). Аз тълкувам тази дейност като продажба на кашкавал и чорапи. Не можах да разбера защо са им нужни пари за научни разработки за тази цел. ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване