01/28/13 16:44
(http://www.klassa.bg/)

Сергей Игнатов подаде оставка заради фонд „Научни изследвания“, Борисов я прие

Министърът на образованието Сергей Игнатов подаде оставка, която бе приета от премиера Бойко Борисов. Това съобщиха от правителствената информационна служба малко след 16 часа в понеделник. Премиерът Борисов ще отправи предложение до депутатите в Народното събрание да гласуват персонална промяна в състава на българското правителство като освободят от поста Сергей Игнатов.
Премиерът Борисов е поискал оставката на Сергей Игнатов заради установените около 60 нарушения във Фонд „Научни изследвания“. 
Управителят на фонда Христо Петров също е подал оставка след края на проверката на Инспектора на Министерски съвет, която установи нарушения в конкурсите на фонда.
Това стана ясно броени минути след като в понеделник сутринта премиерът Борисов и финансовия министър Симеон Дянков се срещнаха с учени от БАН.
На срещата не присъства министърът на образованието Сергей Игнатов, като по думите на Симеон Дянков, това е станало „по изричната воля на премиера“.
Няколко часа по-късно, след среща с работници от „ВМЗ-Сопот“, премиерът Бойко Борисов заяви, че „доста хора до края на деня ще бъдат уволнени“. Това изказване породи съмненията, че съдбата на министър Сергей Игнатов вече е решена. Самият Борисов не пожела да конкретизира повече по темата с уволненията, но каза, че всеки един от позицията на поста, който заема, трябва да се постарае да си върши добре работата, иначе може да му се търси отговорност. Бойко Борисов каза още, че чак сега му е поставен въпросът за фонд „Научни изследвания” и „вече оставките вървят“.
На сутрешната си среща с премиера научните работници са заявили, че нямат никакво доверие в министъра на образованието и науката Сергей Игнатов заради злоупотребите във фонда, които според тях дълго време са били „прикривани“.
Бойко Борисов е поискал 10 дни време, за да може да реагира и да вземе належащи мерки за ситуацията във фонд „Научни изследвания”.
В края на миналата година учени изразиха съмнение за нарушения при провеждането на конкурсната сесия във фонд „Научни изследвания“. Още на първата си среща с премиера те поискаха Инспектората на Министерски съвет и Световната банка да проверят случая.
В понеделник вицепремиерът Дянков съобщи, че проверката  на МС е приключила, като докладът от нея съдържа 60 констатирани нарушения. Тези нарушения ще бъдат представени в рамките на следващата седмица, отбеляза Дянков. 
Значителна част от нарушенията, посочени в доклада на инспектората, са административни, обясни Дянков и допълни, че служителите на фонда трябва да бъдат назначавани по Закона за държавния служител с цел да носят по-голяма отговорност. Една от препоръките на вицепремиера е насочена към провеждането на конкурсите, но той отказа да конкретизира предложението си. Дянков каза още, че в срок от 10 до 15 дни министър Игнатов трябва да даде обяснения за констатираните нарушения и да предложи конкретни решения за разрешаването на проблема.
„Игнатов и неговият екип в кратки срокове в следващите десет до петнадесет дни трябва да отговорят сериозно на препоръките вътре в доклада, да предложат вариант за промени в закона и вече на тази база да се направи равносметка дали това е достатъчно и дали имаме достатъчно уверения като правителство и парламент, че напред можем да вървим добре или са нужни по-големи промени“, каза Дянков.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване