01/29/13 10:45
(http://www.klassa.bg/)

За какво са се давали пари от Фонд "Научни изследвания"

"Проектите, които кандидатстват за финансиране от Фонд "Научни изследвания" по принцип се класират – последната година обаче такова класиране нямаше.

От 1200 проекта са одобрени 95, без да е ясно как са избрани, не видяхме рецензии".

Това обясни пред Би Ти Ви Виктор Атанасов, учен от физическия факултет на СУ, участвал в срещата с премиера Борисов и финансовия министър Дянков, проведена в понеделник.

След срещата, на която бе обсъден доклад за нарушенията във Фонд "Научни изследвания", Борисов поиска и прие оставката на просветния министър Сергей Игнатов.

Поста си напусна и шефът на Фонд "Научни изследвания" Христо Петров.

Не бях изненадан, че министърът не беше на тази среща, по думите на премиера по времето на срещата "Игнатов вече е от другата страна", заяви Атанасов.

Атанасов заяви, че не може да каже дали министърът лично е бил замесен в корупцията в научния фонд към БАН.

Игнатов обаче е разписвал одобрените проекти, много от които били на фирми на хора от неговото обкръжение или свързани с Нов български университет, чийто ректор бе Игнатов, преди да заеме министерското кресло, посочи Атанасов.

"Тези кръгове около него са взели около 3 млн. лева. Има фирма, занимаваща се с опаковане на музейни експонати, собственост на преподавател в НБУ, която печели 300 000 лева за изследване на общественото мнение за музеите", каза още младият учен.

По думите му има и по-фрапиращи случаи. Сред спечелилите финансиране са частни фирми – за кашкавал или бръснарница, които по принцип нямат научна дейност, кадри и оборудване.

Друга столична фирма, регистрирана в последния ден за кандидатстване, печели проект за разработка на наносателит на стойност 480 хил. лв.

Виктор Атанасов разкри още, че в "далаверите" лично е участвал управителят на Фонд "Научни изследвания", който преди ден също си подаде оставката. Той бил съсобственик във фирми, а негови съдружници също печелили проекти.

"Дали сме сигнал на прокуратурата – за нарушения в нерегламентираната държавна помощ. Разбрахме и от премиера, че докладът на Инспектората към МС също е предаден на прокуратурата.

Но сумите вече са преведени, на 19 декември миналата година, усвоени са. Юридически е много сложно да се върнат. Все пак ще имаме и среща с Барозу", заключи младият учен от СУ.















Би Ти Ви


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване