01/29/13 19:08
(http://www.klassa.bg/)

МО се похвали: БГ е сред 15-те в света с най-нисък корупционен риск в отбраната

България е сред първите 15 държави в света с най-нисък корупционен риск в сферата на отбраната. Това сочат данните от изследване на неправителствената организация "Прозрачност без граници", Великобритания, оповестени от Министерството на отбраната.
Изследването, което в България е проведено през 2011 г., оценява нивата на корупционен риск и уязвимост в следните сфери в отбранителните институции: политика, финанси, човешки ресурси, операции, обществени поръчки. "България е ратифицирала и прилага разнообразни международни антикорупционни инструменти и притежава прозрачен и подробен бюджет за отбрана, в който всички източници на приходи са публикувани", се посочва в анализа. "Ръководството на Министерството на отбраната продължава да изпраща решително антикорупционно послание", се казва още в изследването. Налице е прозрачност за броя и заплащането на служителите. В Кодекса за етично поведение на военнослужещите и цивилните служители в значителна степен са отразени явления като подкуп, представителни разходи, подаръци и конфликт на интереси и са налице дисциплинарни проверки във връзка с корупционни прояви.
Според доклада нашата страна разполага с действени и ефективни средства за наблюдение, проверка и контрол на отбранителната политика и свързаните с тази сфера въпроси. Налице е ангажираност от страна на граждански организации и парламента към институциите в сектора сигурност и отбрана. Отбелязва се още окуражаващ диалог по актуални въпроси между Министерството на отбраната и обществеността.
България попада в група "С" заедно с Франция, Италия, Аржентина, Испания, Япония, Бразилия, Чили, Колумбия, Република Хърватска, Чехия, Унгария, Гърция, Латвия, Полша, Словакия, които са оценени като държави с умерен корупционен риск в сектора отбрана. По процентни показатели България е трета в тази група. Преди нас са САЩ, Великобритания, Норвегия, Швеция, Австрия, Тайван и Южна Корея (група "В"), а Австралия и Германия са единствените, които са оценени като страни с най-силни антикорупционни механизми (група "А").
През декември 2012 г. в Главната квартира на НАТО в Брюксел бе даден официален старт на проекта "Изграждане на интегритет" в Югоизточна Европа, под съвместното председателство на Република България, Кралство Норвегия и Международния секретариат на НАТО. Освен в НАТО България е водеща страна по проекта и в рамките на Процеса на срещи на министрите на отбраната от югоизточна Европа (SEDM).
Copyright © CROSS Agency Ltd.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване