01/29/13 15:08
(http://www.klassa.bg/)

Прогнозират лихви по потребителските кредити 10-13%

Лихвите по депозити на граждани също ще намаляват, смята консултантът Тихомир Тошев

Лихвите по кредити за граждани ще намаляват през 2013 г., прогнозира пред  „България он ер” кредитният експерт Тихомир Тошев. Според него средните нива на лихвите по потребителските кредити ще спаднат от сегашните около 12% и през следващите месеци повечето лихви по потребителски кредити ще са в рамките на 10-13%.

Експертът предвижда и известен спад на лихвите по ипотечните кредити, чиито средни стойности сега са около 7%. Тошев смята, че през годината голямата част от ипотечните кредити ще достигнат лихвени нива 5.75-6.6%. Консултантът обясни още, че левът става предпочитана валута освен за потребителските и за ипотечни кредити. По думите му тенденцията при депозитните лихви също е с движение надолу.

Потреблението ще се раздвижи и годината ще бъде малко по-добра от изминалата, очаква още експертът. “През тези 3-4 трудни години, през които минахме, хората разбраха, че трябва да намерят начин да обслужват задълженията си. Преценката им сега е, че трябва да изчистят по-голяма част от задълженията си”, каза Тихомир Тошев. По отношение на бизнес задълженията, мнението на експерта е, че продължава да има проблеми с обслужването на натрупаните задължения, свитият пазар и намаленото потребление.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване