01/29/13 14:46
(http://www.klassa.bg/)

Производителите на автомобили залагат на водорода

Пет от световните производители на автомобили сключиха помежду си споразумение, с което се задължават да разработват съвместно перспективната технология на водородните горивни клетки, информира технологичният сайт CNet.

Въпросната технология може да се използва за добив на екологично чиста енергия, с която да се задвижват автомобилите от на Toyota, BMW, Ford, Daimler (собственици на Mercedes) и Renault-Nissan.

През изминалата седмица две от тези компании - Toyota и BMW, подписаха споразумение за обща работа по водородните системи. Днес (29 януари) останалите три гиганта се присъединиха към инициативата, заявявайки че също ще вложат изследователски усилия в проекта.

Очаква се резултатите от общия план да се появят на бял свят през 2017 г., когато ще бъдат пуснати и първите съвместно създадени модели, задвижвани от водородно гориво.

Днес всички тези компании работят върху тази перспективна технология, а част от тях вече представиха и прототипни модели. Така например Mercedes-Benz вече тестват няколко поколения от своята серия водородни автомобили F-Cell.

В същността си водородните коли са електромобили, чиито електрически двигатели задвижват колелата. Самите водородни клетки генерират електричество посредством химическа реакция между кислорода във въздуха и складирания в резервоара водород. В резултат се получава ток, захранващ електромоторите и батериите на колата и остатъчен продукт - вода.

















CNet



Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване