01/29/13 16:06
(http://www.klassa.bg/)

Яростен екстремизъм и краен популизъм заплашват ЕС

След убийствата, извършени от Брайвик в Норвегия и влизането в гръцкия парламент на неонацистката партия „Златна зора“е дошло времето да признаем, че яростният екстремизъм е станал най-голямата заплаха за сигурността в Европа. Това заяви еврокомисарят по вътрешни работи Сесилия Малстрьом преди откриването в Брюксел на конференция на високо равнище на тази тема.
В продължение на година 8 експертни групи са анализирали радикализацията на екстремистите в ЕС, която заплашва изборите за европарламент догодина.
Крайнодесният политически речник подхранва омраза в ЕС , смята Малстрьом.
Думи, унижаващи малцинствени групи като роми, мюсюлмани, евреи и имигранти все повече се използват от официални лица, които се надяват да съберат гласоподаватели чрез подобен популизъм. Такава ескалация не е имало от Втората световна война. В някои държави от ЕС бяха избрани и неонацисти, припомни Малстрьом.
Нейните думи идват ден, след като бившият италиански премиер Силвио Берлускони похвали управлението на Мусолини, отбелязва „ИЮ Обзървър“. В същото време крайнодясната партия „Златна зора“ в Гърция отбеляза тържествено лидерската роля на Николаос Дертилис, бивш полковник, помогнал да се установи военната хунта след кървавия преврат през 1967 г.
Според Малстрьом, има опасност расистки и националистически настроени политици да вземат по-силни позиции в ЕП след изборите през 2014 г.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване