01/30/13 14:03
(http://www.klassa.bg/)

Акад. Стефан Воденичаров ще е новият министър на образованието

Министър-председателят Бойко Борисов предложи за нов министър на образованието акад. Стефан Воденичаров. Той трябва да замени подалия оставка Сергей Игнатов, но кандидатурата му трябва първо да бъде гласувана в Народното събрание. Това съобщиха от правителствената информационна служба.
 „Акад. Воденичаров безспорно е добър учен, неслучайно избран за председател на Българската академия на науката. Убеден съм, че благодарение на тази кандидатура, развитието на изследователската дейност, както и тясното сътрудничество между Академията и МОМН, ще се осъществяват по-добре”, заяви премиерът Бойко Борисов в началото на днешното правителствено заседание.
  „Приех предложението на министър-председателя, защото си мисля, че това, че сме бедни и малко консумираме – това е, защото не произвеждаме достатъчно. Без образование, без наука, без иновации, ние не можем да увеличим нашия потенциал. Освен това от около 4 млн. работоспособно население, около 3 млн. са хората, заети в производството", каза в Министерски съвет акад. Воденичаров. Той посочи, че има и много неща, свързани с подобряване на професионалното образование.
„Ние в момента нямаме подготвени кадри, които веднага да влязат в индустрията. Финансовите ограничения през последните години за наука също хвърлиха много тежка сянка върху ефективността на учените”, каза още Стефан Воденичаров.
Акад. Воденичаров е председател на БАН, дълго време оглавяваше и института по металознание.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване