01/30/13 12:30
(http://www.klassa.bg/)

Андон Роково поема временно предсадателството на ДКЕВР

Един от членовете на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, Андон Роков временно поема председателството й докато Министерски съвет избере кой да заеме мястото на Ангел Семерджиев. На заседанието си в сряда кабинетът прие оставката на Семерджиев и назначи Роков за временно изпълняващ длъжността председател до следващото правителствено заседание, когато трябва да бъде обсъдено и гласувано кой да е начело на държавния регулатор, съобщиха от правителствената пресслужба.
Андон Роков е юрист по образование. Завършил е Юридическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски". Притежава дългогодишен опит в областта на енергетиката и търговското право. Бил е заместник главен юрисконсулт на "Булгаргаз" ЕАД, синдик и адвокат.
На 28 януари 2013 г. премиерът Бойко Борисов съобщи, че ще предложи на Министерски съвет да освободи от длъжност председателя на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев. "Предложението е във връзка със забавянето и липсата на разработени и приети подзаконови административни актове, свързани с Третия енергиен либерализационен пакет, което стана причина Европейската комисия да сезира Съда на ЕС", се казваше в краткото съобщение от МС и се уточняваше, че "това са Наредби за изменение на наредбите за регулиране на цените на електрическата енергия и природния газ, Наредба за изменение на наредбата за лицензиране на дейностите в енергетиката и правила за достъп до газопреносната и газоразпределителната мрежи". Промените се налагат във връзка с транспонирането на европейските правила за вътрешен енергиен пазар.
За последните шест месеца министерството на икономиката, енергетиката и туризма е изпратило три писма, до Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, в които заявява, че комисията трябва да ускори максимално процедурата по приемането на промените в наредбите, свързани с Третия енергиен либерализационен пакет, защото страната ни е заплашена от наказателна процедура от ЕК, се казваше още в съобщението.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване