01/30/13 22:59
(http://e-vestnik.bg/)

Маскираните младежи от “Черния блок” - една от загадките на размириците в Египет

Асошиейтед прес 

Непредсказуем нов елемент се вля във вълната на политически размирици в Египет - мистериозна група маскирани млади мъже, наричани “Черен блок” и представящи себе си като защитници на протестиращите, които се противопоставят на управлението на президента ислямист.

Те се хвалят, че са готови да използват сила, за да отвърнат на ислямистите, които в миналото нападаха протестиращи - или срещу полицията, която действа със сила срещу демонстрации. Младежите, чиито лица са скрити зад тъмни маски, се появиха сред хвърлящите камъни протестиращи в сблъсъците с полицията из Египет през последните пет дни от вълната на политическо насилие, която разтресе страната.

По време на вчерашните протести в Кайро маскирани младежи ликуваха около горящ брониран полицейски автомобил в центъра на площад “Тахрир”, размахвайки ръце и показващи знака на победата.

Появата им засили опасенията дори и сред другите представители на опозицията, които се страхуват, че групировката може да предизвика ответни действия от страна на ислямистите или че може да бъде инфилтрирана, за да се хвърли петно върху движението им. Ислямистките поддръжници на президента Мохамед Морси наричат блока “милиция” и го използваха, за да представят опозицията като войнствени сили, разрушаващи страната.

Освен това някои ислямисти заплашиха в отговор да сформират свои доброволни организации, създавайки предпоставка за насилие между съперничищи си “милиции”.

Блокът се появи на фона на все по-голямото разочарование на опозицията от Морси - първия свободно избран президент на Египет - и “Мюсюлманските братя”, и други ислямисти, за които техни противници казват, че са наложили монопол върху властта.

Гневът предизвика избухването на насилие, което първоначално се съсредоточи върху навършилата се в петък втора годишнина от началото на въстанието, свалило автократа Хосни Мубарак. То се засили след безредиците в намиращия се в района на Суецкия канал град Порт Саид, които бяха предизвикани от младежи, ядосани заради постановени от съда смъртни присъди на местни футболни фенове във връзка с кървави безредици на футболен стадион отпреди година. Морси се опита да си върне контрола, обявявайки извънредно положение в три области в района на канала.

“Черният блок” е създаден по образец на анархистките групировки със същото име в Европа и САЩ, участвали в антиглобалистки и други протести през последното десетилетие.

В Египет тайнствеността на групировката и предполагаемата й разпокъсана структура затрудняват определянето на истинския й обхват. Тя комуникира основно чрез социалните мрежи в интернет. Самоличностите на членовете й са неизвестни, лицата им също, така че е невъзможно да се потвърди автентичността на говорещите от нейно име.

Дори е невъзможно да се узнае дали всеки маскиран млад мъж на улицата принадлежи към блока или е просто протестиращ, прикриващ лицето си - или дали разграничаването изобщо има някакво значение. В понеделник на площад “Тахрир” продавачи продаваха черни маски, които млади мъже се тълпяха да купуват.

“Ние сме Черният блок, искащ свобода за народа, изкореняване на корупцията и сваляне от власт на тирана”, се каза във видеозапис, публикуван в четвъртък в интернет. На него младежи облечени в черно маршируват в редица в средиземноморския град Александрия.

“Дойдохме, за да се изправим срещу фашисткия деспотичен режим на “Мюсюлманските братя” и тяхното военно крило”, се каза в записа, предупреждавайки полицията да не се меси, “иначе няма да се поколебаем да отвърнем”.

Представители на “Братята”, политици ислямисти и проправителствени медии обвиняват групировката в насилствени действия, вариращи от опит за подпалване на президентския дворец и нападения срещу техни офиси до разграбване на държавни сгради, блокиране на жп линии и дори престрелки с полицията за борба с безредици.

В хаоса от последните пет дни имаше подобни инциденти - но не е ясно каква роля са имали членовете на “Черния блок” или дали твърденията, че групировката е въоръжена, са истина. Служители от сферата на сигурността казват, ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване