01/30/13 15:23
(http://www.klassa.bg/)

Очакват до 10% ръст на сделките с имоти

През започналата 2013 г. се очаква да има ръст на броя на сделките с жилища в рамките на 5-10% спрямо изминалата година. Това прогнозира изпълнителният директор на агенцията за недвижими имоти „Адрес“ Георги Павлов. По думите му, средните цени на жилищата през настоящата година ще се запазят като през предходната или ще имат съвсем лек спад от 1-2%. През 2012 г. в сравнение с 2012 г. също е имало лек спад на цените на жилищните имоти от 1-3%.

Според експерта по недвижими имоти, една от основните причини за очакваното раздвижване на имотния пазар е предлагането от страна на банките на много добри лихви и условия по ипотечните кредити. Той даде пример, че вече размерът на средната месечна вноска по ипотечен заем за жилище от 60 кв. м за срок на изплащане 20 години е около 55% от средната заплата, докато в периода 2006-2008 г. вноската дори е надхвърляла средната заплата. Павлов отбеляза, че най-добрият вариант е месечните вноски по ипотеки да не надвишават 30% от доходите на заемополучателя, макар че има и случаи, когато вноските достигат 80%.

Като отличителна черта при избора на жилище през миналата година, която ще се запази и през тази, от „Адрес“ посочиха интересът на част от купувачите не само към квартала, инфраструктурата, типа апартамент и т.н., но и от плащаните сметки за електроенертия и парно. Причината е, че високите сметки за ток и отопление с течение на времето фактически оскъпяват инвестицията в имота. Експертите по имоти са изчислили, че лошата енергийна ефективност за срок от 25 години може да доведе до допълнителни разходи по жилището за над 40 000 лв.

Наблюденията на експертите по имоти показват, че около 15-20% от покупките на ново жилище са с цел инвестиция, т.е. даване под наем или изчакване на период за продажба на по-висока цена. Оказва се, че около 20% от продажбите на жилища са заради спешна нужда на собствениците им от пари. От друга страна обаче, около 20% от продажбите са с цел получените пари да се използват - като се добави и заем - за покупка на по-голям апартамент или такъв в по-добър квартал. Както можеше да се очаква, най-търсените от купувачите като квадратура са двустайните апартаменти.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване