01/30/13 15:24
(http://e-vestnik.bg/)

Татяна Дончева: Мутренските времена се върнаха в много по-зловещ вид

Татяна Дончева. Снимка: Булфото

- След показното покушение срещу Златомир Иванов-Златко Баретата в центъра на София, във форумите хората се питат: „Какво става”, „Връщат ли се мутренските времена?”. Добър ден казвам на Татяна Дончева – лидер на „Движение 21”, бивш депутат в 40 Народно събрание. Госпожа Дончева бе член на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред. Здравейте, госпожо Дончева.

- Добър ден.

- Като анализирате случващото се у нас през последните 10 дни – показното покушение срещу лидера на ДПС Ахмед Доган и покушението срещу Златко-Баретата, и двете събития се случиха на пъпа на София. Какви изводи си правите за вътрешната сигурност и обществения ред? Имате ли усещане за дежа вю? Хората се питата: „Какво става? Връщат ли се мутренските времена?

- Мутренските времена се върнаха отдавна. И се върнаха не във вида от 90-те години, а в много по-зловещ вид, защото всъщност ние дадохме на мутрите държавата, което е нещо качествено различно. И я дадохме не сега, а през 2005 година в много голяма степен, а в 2009 година в окончателен и през 2001 година в начален. През 2001 година в начален, когато един от представителите на подземния свят беше произведен главен секретар на МВР, с което заличихме границата между законосъобразно и незаконосъобразно поведение за служителите на МВР. И ги накарахме да работят под идеята, че утре някой, който преследват днес може да се окаже техен началник. Този период е свързан с десетки поръчкови убийства, които останаха неразкрити, за който се показа един доклад от списание “Конгрешънъл Куотърли” свързано с американския конгрес, което списание беше скрито много набързо преди време, включително със съдействието на тогавашните представители на американската държавна администрация. Вторият етап, когато пуснахме мутрите в много голяма степен на ключови позиции беше избора на този идентифициран летящ субект от подземния свят за софийски кмет.Припомням, че в изборите за софийски кмет 4 дни преди гласуването се състоя показното убийство на Емил Кюлев, което на практика отключи гласуването на 20% от вота, който до този момент беше неидентифициран. Малко хора знаят, че Емил Кюлев не беше привърженик на станалия впоследствие кмет да става кмет, малко хора знаят. Следващия етап беше 2009 година, когато ние дадохме на мутрите държавата. Така че няма защо да се сещаме като проспали години хора тези /…/. Казвам това абсолютно ясно и категорично, защото мисля че света е за бдящите, а не за спящите. И ако ние продължим да си живеем така – в полулетаргия и 70% от гражданите да смятат, че могат някак си снишат и да се приобщят към подземния свят, който ръководи страната, толкова по-жалко за нас. Тогава наистина има само един изход – Терминал 1 и Терминал 2 на софийското летище. Това е да се връщат мутренските времена.А сега що се отнася до двата случая – и с Доган, и със Златко Баретата…

- Откривате ли прилики между тях? И двете покушения станаха на публични места, в присъствието на журналисти, на камери.

- Откривам прилики в наглостта и в почерка, и в последиците, които се целят. И в двата случая – и с Доган, и със Златко Баретата, ключови хора започнаха да ни изпращат /…/. Вчера ни обясниха, че причина за това, което се е случило е липсата на законова възможност, веднага след първата инстанция, лицата да бъдат вкарвани в затвора преди влязла в сила присъда. Вероятно, защото Върховния касационен съд все пак се опълчи на безумното предложение на някого – неудобни на властта лица да бъдат вкарвани в затвора на първа инстанция. И приеха, че след като подсъдимия има абсолютно коректно процесуално поведение и се явява на делото и не препятства събиране ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване