01/30/13 10:55
(http://www.klassa.bg/)

Френските войски контролират летището в Кидал – последна крепост на ислямистите в Мали

Френските войски са установили контрол над летището в град Кидал, последният бастион на ислямистите в северната част на Мали, съобщава агенция Ройтерс, като цитира осведомени източници.

„Мога да потвърдя информацията”, заявява пред агенцията Хамини Белко Майга, председател на регионалния съвет в Кидал. „Пристигнаха късно снощи и разположиха четири самолета и хеликоптери.”

„През нощта разположихме наши части в Кидал и от тази сутрин контролираме летището”, цитира агенцията думите на полковник Тиери Буркар от контингента „Сервал” в Мали.

Офицерът е подчертал, че операциите в района на Кидал продължават, без да дава допълнителни подробности за броя и вида подразделения, разположени в Кидал, както и дали са срещнали съпротива от страна на екстремистите.

В понеделник бойците от свободните племена на туарегите на Движението за освобождение на Азауад обявиха, че контролират Кидал и са изтласкали ислямистите извън града, припомня Ройтерс.

Кидал е последният от трите големи града в северната част на Мали, които ислямистите контролираха последните 10 месеца, освободен от съвместната офанзива на френските и малийските войски.

Международните наблюдатели припомнят, че пред операцията на Франция в Мали предстои най-трудната част, а именно поддържането на мира и сигурността в региона.
 





Ройтерс

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване