01/31/13 10:57
(http://www.klassa.bg/)

600 души от ВМЗ остават без работа

600 работници и служители от ВМЗ-Сопот ще бъдат освободени от работа. Това съобщи председателят на КНСБ в завода Иванка Иванова, цитирана от агенция "Фокус".

За бройката са се споразумели синдикати и ръководство на предприятието след тежки преговори, които са приключили снощи около 23.00 часа.

"Успяхме да намалим броя от предлаганите 900 души от ръководството до 600, въпреки че и те са много", посочи Иванова. Тя поясни, че има доста неща, които трябва да бъдат уредени, преди да започнат да се връчват заповедите за освобождаване от работа на хората.

Съкратените работници ще получат по минимум четири брутни работни заплати, съобщиха от КНСБ.

От днес започва изработването на самата процедура за съкращения, която включва договаряне на критерии на база, на които ще се направи подбор. След това поименно трябва да се направи списък с хората, на които ще им бъде прекратен договорът, обясни председателят на синдикатите.

Социалното министерство очаква други 400 служители да напусна доброволно. Те ще бъдат насочени към Агенцията по заетостта.

Вчера Министерски съвет предложи да се отмени стратегията за приватизация на завода. Целта е ВМЗ да се раздържави по-бързо.

Фирми от частния сектор обявиха, че могат да осигурят общо 370 свободни работни места за служителите от ВМЗ-Сопот, които ще бъдат съкратени.


















агенция "Фокус"


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване