01/31/13 11:22
(http://www.klassa.bg/)

Деца от частното училище "Галина Уланова" отново с призове на конкурса "Петербургская метелица"

Стана традиция участието на възпитаници от Частното училище за танцово изкуство "Галина Уланова" при Руски Лицей - София, да печелят награди на  Международния конкурс по балет "Петербургская метелица" в Санкт Петербург. Той се провежда по инициатива на Творческо обединение "Петроградска страна" и Междурегионални обществени детски организации " Съзвездия", Администрация на Петроградски район и с подкрепата на Международната асоциация на фестивалите и артистите " WAFA".
Българската група замина за Санкт Петербург  заедно с директора на Руски Лицей  г-жа Шара Карсакпаева , която от няколко години е член на журито , съвместно с известните представители на балетното изкуство  Юрий Петухов ,Елена Щеголева , Сергей Смирнов , Тамара Косова, Валерий Матвеев и Наталия Романова.
В конкурса участваха 26 отбора и 24 солисти от България, Израел, Казахстан и Русия. Заедно се изявиха деца от две възрастови групи: първата - до 12 години, втората - от 12 до 18 в четири категории: класически танц, поп денс, народен танц и балетни танцьори.
Зрителите, които дойдоха на седемте концерта, се запознаха с хореографските традиции на различни региони на Русия и участващите страни.
България бе представена достойно от учениците от ЧУТИ " Галина Уланова " Адриана Манафиева от 12 клас, 1-ва награда, Нина Лакичевич от 9 клас , Джойс Дал от 8 клас и Ивана Харизанова от 1 клас.
Целта на това събитие е създаването и развитието на танцови студиа за деца. Това е стимул и за  мениджърите. На фестивала може тече и активен обмен на  опит и педагогически методи между ръководителите.

Нещо повече за лауреатите


Адриана Манафиева - ученичка от 12-ти клас. От 4 клас е възпитаничка на Частно училище за танцово изкуство "Галина Уланова" при Руски Лицей – София. Носител е на първа награда на този фестивал „ Петербургска метельница“ през 2010, като тогава се е съзтезавала в младша възраст. На тазгодишното издание на фестивала спечели първа награда.
Андриана има предложение да продължи професионалното си обучение в Москва.


Нина Лакичевич от 9 клас. Възпитаничка на Частно училище за танцово изкуство "Галина Уланова" при Руски Лицей – София. Танцува от няколко години. Участва в ансамблови съчетания. Получи 3-та награда.

Джойс Дал от 8 клас. Танцува от 4-5 години в Частно училище за танцово изкуство "Галина Уланова" при Руски Лицей – София. Носителка на 4-та награда.

Ивана Харизанова- на 7 години. Ученичка от Руски лицей и възпитаничка на Частно училище за танцово изкуство "Галина Уланова" при Руски Лицей – София. Танцува от 4-ри годишна.
С танца 'Феята на куклите', спечели 2-ра награда, като е и най- малката участничка. Един такъв позабравен, но незабравим спектакъл 'Феята на куклите', поставен за първи път във Виена през 1888 г. и e игран с огромен успех на най-големите европейски сцени. Оригиналната руска постановка на братята Николай и Сергей Легат е от 1903 г. в Мариинския театър. В нея са участвали едни от най-великите балетни артисти от това време – Анна Павлова, Матилда Кшесинска, Агрипина Ваганова, Михаил Фокин. Най-популярна е версията на хореографа Константин Сергеев!'Руският Лицей – София' амбициозно поставя този шедьовър на класическото балетно изкуство в своя трактовка. Постановъчната част е дело на директора на лицея Шара Карсакпаева.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване