01/31/13 15:59
(http://www.klassa.bg/)

Фокусът на световната икономика е насочен на Юг

Днес виждам възникването на нова важна тенденция – движението на финансовия сектор "на Юг" -  така наричам региона SAAME, включващ Южна Америка, Африка, Азия и Близкия Изток. Страните от този регион придобиват все по-голяма тежест във финансовия пазар и това открива нови възможности за руските и европейски компании от всички отрасли, включително и за банките.
Защо Югът укрепва своите позиции и какво това означава за банките? Моделът на търговските отношения бързо се променя и това стана особено забележимо през последното десетилетие. Макар в света да доминират търговските потоци между северните индустриални страни, търговският стокообмен на южните държави през последните десет години растеше два пъти по-бързо, отколкото в индустриално развитите страни. И ние от PwC смятаме, че при днешните темпове на растеж към 2025-та обемът на търговията между южните страни, а също така между Юга и Севера значително ще надхвърли търговския стокообмен между северните държави.
Нашите водещи клиенти в Русия вече проявяват интерес към страните от Африка, Южна Азия и естествено Близкия Изток и преразглеждат своята стратегия, за да концентрират вниманието си върху тези нови възможности. В кръга на страните, представляващи най-голям интерес, влизат Бразилия, Турция, Нигерия, Индия, Виетнам и Венецуела. Руските банки трябва да бъдат готови да подкрепят компаниите, възнамеряващи да работят с останалите държави. Сега много банки отделят голямо внимание на операциите вътре в Русия, а ако са готови да работят в чужбина, става дума преди всичко за Западна Европа и Северна Америка.
Южните страни растат много бързо и в голямото си мнозинство запазиха набраната скорост, въпреки световния икономически спад. Някои от тях, например страните от Персийския залив и няколко африкански държави, разполагат с колосални природни богатства. В други, такива като Китай и Индия, живее многобройно население, по-голямата част от което е концентрирано в селските райони и остават под границата на бедността. Тези страни преминават през драматичния етап на индустриализацията, напомнящ този, който северните индустриални държави са преживяли по време на своята промишлена революция. Затова те преминават през етапа на бърз растеж, който у нас е бил отдавна. Страни като САЩ или Русия много трудно ще постигнат подобни темпове на растеж, тъй като населението им живее в градовете и е заето в индустриалните или постиндустриалните сектори на икономиката. Освен това в северните индустриално развити държави е по-сложно да се постигне повишаване на производителността на труда. Естествено, Русия има предимства заради големите си природни ресурси, а също така възможности за растеж при прехода към съвременна посткомунистическа икономика, но това не може да осигури толкова високи темпове на растеж, които са характерни за индустриалната революция.
Ако вие сте съгласни с факта, че суровинните компании представляват мнозинството от клиентите на руските банки, тогава ще разберете, че банките оглеждат такива страни, като Нигерия, Кения, Мозамбик, разполагащи с големи запаси петрол, газ, мед, злато, а също така Бразилия, която е богата на дървесина, газ и т.н. Може би, на руските компании ще им бъде по-трудно в Китай, тъй като там няма големи природни ресурси. Да, страната има голямо население, но това не представлява голям интерес за руските компании, тъй като най-големите от тях работят в суровинните сектори.
Китай с неговия голям брой потребители е много интересен за Procter & Gamble, Coca-Cola и McDonald`s. Руските вериги магазини, като "Магнит" или X5, трябва да обсъдят възможностите в Турция и Близкия Изток, но търговията на дребно също има локален характер. Мисля, че руските компании трябва да се ориентират към страните от Африка, Близкия Изток /Ирак, Иран/ и Южна Америка. Там също се откриват възможности за инфраструктурните и строителни компании, защото в Азия и Африка тече процес на урбанизация: около 1,5 милиарда души трябва да се преместят в градовете. Но, естествено излизането на подобни пазари е свързано с големи трудности.
Южните държави най-малко страдат от нестабилността на съвременната икономика: те запазват предимствата си за сметка на високото търсене на промишлена продукция, така че те могат да привлекат населението в заводите и да започна износ за други страни.
Съществува базова макротенденция към значително повишаване на жизнения стандарт в държавите, където населението се преселва от селските райони в градовете. Това е най-лесната част от растежа. Западна Европа и Северна Америка са изминалите този път през ХІХ век, а в Русия този процес също е приключил през 30-те години на ХХ век.
Някои водещи руски компании вече разработват стратегии за това, как да се възползват от предимствата на световното движение по посока Юг. Руските банки също трябва да определят своето отношение към тази мегатенденция, иначе ще останат далеч зад клиентите си
Работя във финансовия сектор повече от 30 години и за този период бях свидетел на най-различни тенденции, такива като секюритизацията, сливането на банките, появата на новите технологии, а също така на подема и спада на капиталовите пазари.
*Статията е публикувана във "Ведомости

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване