01/31/13 15:51
(http://www.klassa.bg/)

ЦИД: Близо 30 на сто от българите укриват доходи

Около 30% от българите имат скрити доходи. Това показват данните на Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД) и фондация „Фридрих Егберт“ у нас от проучване на сивата икономика у нас.
През 2012 г. 29% от българите са укривали доходи, а през 2003 г. са били много повече – 77,44%, показва статистиката на ЦИД.
Намаляването на хората, работещи без трудов договор, за последните 10 години е значително. От 6%  през 2003 г., през 2012 г. този дял е намалял до 3%. Заплатите, давани в плик, са по-малко и при хората, които се трудят на втора работа през 2012 г.
Едно възможно обяснение за намаляването на сивата икономика е първоначалната реакция на бизнеса за протовидействие на кризата – освобождаване на служителите без официални трудови договори. Липсата на завръщане на работна ръка на официалния пазар на труда след края на рецесията обаче показва, че голяма част от прекратените скрити трудови отношения не са били възстановени. Това доведе до ръст на производителността и кратковременно намаляване на цената на труда, смятат експертите. Косвените доказателства и данните от индексите показват, че има ръст на заетостта в неформалната икономика. Тя вероятно се е увеличила повече от два пъти за периода от 2008 до 2012 година, което се вижда и от ръста на дългосрочната безработица и риска от бедност сред населението", пише още в анализа на експертите от центъра.
Сивата икономика продължава да е широко разпространена, макар че темповете й на растеж се забавят, става ясно от представено проучване на Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД) за динамиката на сивата икономика в България. "Тенденцията да се обявяват възнаграждения по-ниски от реалните продължава да бъде широко разпространена и има важни последици за социално-осигурителната система", се отбелязва в доклада.
Според авторите на проучването, неоходима е фундаментална реформа на данъчно-осигурителната система, тъй като в момента тя наказва хората с по-ниски доходи, които продължават да носят най-голямата тежест и поради това имат най-силен стимул да крият част от доходите си. Въпреки това според проучването на Центъра за изследване на демокрацията, заетостта по договори със скрити клаузи (плащане на ръка) намалява от 2010 година насам, но остава на по-високо равнище от 2007 година.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване