02/01/13 23:58
(http://e-vestnik.bg/)

Китай може да остарее преди да е станал богат

Франс прес

Китайски деца. Снимка: пийпълдейли

Същинска бомба със закъснител, застаряването в Китай може да го превърне в “страна на старците” още преди да е станал богата държава - през 2012 г. населението в работна възраст започна да намалява.

През последните 35 години най-многобройната нация на планетата се издигна до нивото на втората икономика в света благодарение на сякаш неизчерпаемия извор на евтина работна ръка.

Днес обаче неизбежните последици от политиката за ограничаване на раждаемостта, прилагана от края на 70-те, започват да се усещат и вече застрашават бъдещия растеж.

Населението в работна възраст (сиреч китайците от 15 до 59 години) е спаднало миналата година с 3,45 милиона души - за пръв път от 1963 г., последвала смъртоносния глад от времето на Големия скок напред.

Очаква се през идните години този спад да се задълбочи. И населението като цяло може би ще спре да нараства, след като достигне към 2020 г. 1,4 милиарда души (при 1,354 милиарда в края на 2012 г.).

Между 2014 и 2030 г. броят на китайците на възраст от 15 до 64 години вероятно ще се свие с около 40 милиона, смята Ван Гуанчжоу, изследовател от Китайската академия за социални науки.

“Населението остарява толкова бързо, че не сварваме да подготвим ответни мерки”, посочва колегата му от същата академия Ли Цзюн. Политиката за едно дете в семейството е изострила проблема още повече, изтъква той.

Към 2060 г. трима китайци в активна възраст ще трябва да издържат двама прехвърлили 60-те, показват изчисления на Ли. В момента на петима трудоспособни се пада по един достигнал вече старини.

Тази тенденция е решаващо предизвикателство за управляващата комунистическа партия, изтъква икономистката Жън Сянфан, която работи в Пекин за аналитичния консултантски център “Глобал инсайт”.

“Да бъде осигурен растеж на населението и социална защита - това са ключови фактори за легитимността на държавата”, посочва тя.

Очаква се делът на хората над 65 да се удвои само за 26 години, като нарасне от 7 на 14 процента от населението. В САЩ този преход трая 69 години.

Застаряващото население означава по-малко работна сила и повече разходи за трудови възнаграждения. При това високото равнище на инвестиции - една от основните движещи сили на китайския растеж, ще е трудно да се поддържа, ако семействата харчат от спестеното за грижи около най-възрастните.

“Без никакво съмнение това значително ще намали потенциала за растеж в Китай”, прогнозира Яо Вей, икономистка от хонконгския клон на френската банка “Сосиете Женерал”.

Според кабинета в Пекин забавянето на демографския растеж е допринесло твърде много за продължаващия възход на страната. При все това китайският БВП на глава от населението - 4560 евро през 2012 г., засега е многократно по-малък от постигнатото в развитите страни.

Според икономистите Китай трябва да ускори промените в своя модел на растеж и да произвежда продукция с по-голяма добавена стойност.

“Златният век на манифактурната промишленост, по-специално зависещата от износа, вече е отминал”, твърди Яо.

Междувременно страната все още не е достатъчно готова да поеме грижата за голям брой възрастни хора. “Положението не е обмислено от гледище на бюджета, не е доизплетена и мрежата за социална защита”, обяснява специалистката.

През 2009 г. в селата е задействана програма за излизане в пенсия, финансирана от правителството, но в редица региони включените в нея получават едва 55 юана месечно (6,5 евро).

“Само като помисля за пенсия, изпадам в паника”, заяви за АФП Су Сюй, 30-годишен служител в козметична компания.

БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване