02/01/13 08:45
(http://www.klassa.bg/)

Обиски у руски губернатор бележат края на "медведевското затопляне

Обиски у руски губернатор бележат края на “медведевското затопляне” в страната, твърди опозиционерка пред “Комсомолская правда”

Служители от руското федерално следствие разпитаха вчера губернатора на руската Кировска област Никита Белих, информира печатът в страната. Съвместно с полицията Федералната служба за сигурност и маскирани бойци от специалните сили са извършили обиски в служебния му кабинет и на вилата, иззети са документи, сочат неофициални данни на “Комерсант”.

Официално е съобщено, че следствието иска да проучи документи за продажбата на дял от акциите на винзавода в град Уржум, зае които има подозрения, че били продадени на занижена цена. Материалите са свързани с наказателното дело за злоупотреби в друго местно предприятие срещу бившия съветник на губернатора Белих - известния руски опозиционер Алексей Навални.

Губернаторът посочва в своя блог, че следователите са се държали коректно. Той припомня, че прокуратурата вече е проверила сделката с винзавода и “нищо не е открила”.

Следствието обаче вика за разпит на 3 февруари и Леонид Гозман, бивш заместник на Белих от времето когато днешният губернатор оглавяваше руската опозиционна партия Съюз на десните сили. Според Гозман интересът към него се дължи на обвиненията срещу Навални, че “уж нещо е откраднал” от тази партия.

Губернаторът отказа да даде показания срещу Навални по това дело и сега “го заплашват чрез обиски и разпити”, за да ги получат, твърди Борис Немцов, друг бивш съратник на Белих в дясната партия.

Скоро губернаторът ще бъде пратен в оставка, предрича Немцов. “Дело срещу Белих няма, а обискът не може да бъде повод за оставка. Имаме презумпция за невиновност”, коментира обаче Дмитрий Песков, прессекретарят на руския президент, според когото Владимир Путин не е реагирал на обиските.

Обиските може би са средство за сплашване, за да бъдат получени от Белих показания срещу бившия му съветник, предполага и самият Навални, говорил пред “Ведомости”.

“В делото няма никаква политика - обиските у Белих показват, че няма индулгенции за никого от хората, замесени в закононарушения; това е продължение на борбата с корупцията”, заявява източник от президентската администрация за същия вестник, цитиран от Би Би Си.

Според друг негов събеседник, близък до ведомството, Кремъл е недоволен от изявления на Белих, че му предстои среща с Путин и че президентът ще одобри кандидатурата му за губернатор на тазгодишните предсрочни избори в региона.

Белих обаче няма думата по въпроса. Не се очертава да лежи в затвора, щом още не са го тикнали там, но по време на изборите вече няма да е конкурентоспособен, добавя източникът.

“За всеки политик от това равнище един обиск, при това с полицейски специални части, винаги е сигнал, а не формална процедура. Разрешение за него се дава от ръководството - и то не само на МВР и на Следствения комитет”, подчертава Александър Хинщейн, депутат от партията “Единна Русия”, която има мнозинство в Държавната дума.

“През последната година наказателните дела срещу опозиционера Алексей Навални се множаха с учудваща бързина”, отбелязва по същия повод “Московский комсомолец”.

Засега споменатите в делото за винзавода не коментират развитието му. Навални неведнъж е заявявал, че всички обвинения са “налудничави”, а Белих изобщо е изчезнал от публичното пространство, допълва изданието.

Обиските у Белих нагледно сочат, че идва краят на “затоплянето”, дошло с президентското управление на Дмитрий Медведев. Сега режимът в Русия затяга гайките, твърди в свой микроблог опозиционерката Мария Гайдар, работила като заместничка на губернатора и цитирана в “РБК дейли”.

В руските социални мрежи и Туитър се развихри истинска акция в защита на Белих, пише “Комсомолская правда”. Хора от мрежата “ВКонтакте” например си слагат за аватар снимка на Белих и пишат отдолу: “Белих е моят губернатор”.

БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване