02/01/13 23:40
(http://www.klassa.bg/)

Общините изхарчиха 13 милиона лева за публични покани в рамките на януари

Пет месеца преди изборите около 13 милиона лева са изхарчени от кметовете чрез 280 публични покани в рамките на месец. Само 4.64% - 13 бр. от обявените през януари общо 280 покани са със срокове за получаване на предложения, които не създават необосновани пречки пред участниците. Създадени изкуствено от общините пречки пред участие в процедурите се установяват в 95.36% - 267бр. от случаите. Порочната практика не е новост, тъй като е толерирана от Агенцията за обществени поръчки (АОП), която през октомври миналата година издаде методическо указание, което нарушава принципите на европейското право и подкрепя този метод на възлагане. В тотално противоречие с тезата на АОП и описаните по-горе действия на 95.36% от българските възложители, се възлагат такива обществени поръчки от авторитетните публични органи в Европа.
Съдът в Люксембург в нарочно свое решение отрича такива методи на възлагане и дава пример за това, как се възлагат дейности със стойност под установените от директивите на ЕС финансови прагове. Европейският съд чрез константната си съдебна практика и действия показва как се осигурява на всички потенциални участници минимален срок (22 дни) за подготовка и изпращане на предложения. Всичко това доказва тезата, че българските възложители и контролни органи действат стихийно и не се съобразяват с установените от Европа правила, което е повече от скандално. Очаква се реакцията на Европейската комисия по повод съществуващата в България ситуация.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване