02/01/13 23:59
(http://e-vestnik.bg/)

Русия - САЩ: Вместо рестартиране, размяна на удари

Русия и САЩ си размениха поредните демонстративни болезнени ужилвания, пише “Новие известия”. Вестникът коментира вчерашното съобщение на Москва, че спира действието на междуправителственото споразумение със САЩ за сътрудничество в правоохранителната дейност.

Споразумението не включваше само обмяна на опит между силовите структури на двете държави. Американците отпускаха големи суми за различни проекти; най-интензивно бе сътрудничеството в борбата срещу наркозаплахата. Руски официални лица обаче заявиха, че документът вече е ненужен и Москва може да преразгледа “морално остарелите” договори, напомня изданието.

Руският демарш бе направен дни, след като САЩ напуснаха съвместната работна група за развитие на гражданското общество. От Русия междувременно започнаха да отпътуват представители на организации като Националния демократически институт, тясно свързани с американските държавни структури. Нещата едва ли ще приключат дотук; остава само да гадаем какви други спогодби ще сметне за “морално остарели” Москва, заключава “Новие известия”.

“Комсомолская правда” вижда тревожна тенденция в руско-американските отношения и я описва като размяна на удари. След като САЩ приеха “закона Магнитски”, санкциониращ предполагаеми нарушители на човешките права в Русия, Москва отвърна със свой закон, забраняващ русначета да бъдат осиновявани от американски семейства. И държеше в ръкава си коз, с който да отвърне, когато Вашингтон обяви, че излиза от групата за развитие на гражданското общество, напомня всекидневникът.

Червеното копче с надпис “рестартиране”, демонстрирано с усмивка пред камерите от Хилари Клинтън, май е пратено при вехтошаря. До голяма степен защото властите в САЩ по принцип са свикнали да доминират и да поемат най-малкото ролята на старши партньори, ако не и бащи на нехайни глупчовци, допълва “Комсомолская правда”.

Рестартирането се разклати, коментира пред “Независимая газета” Алексей Малашенко от Московския център “Карнеги”. “Разменят се удари и никой не печели от това - нито Русия, нито Америка”, казва той. Скъсването на спогодбата за взаимодействие между силовите структури е от полза само за престъпността, изтъква експертът.

Решението на Москва не е последица от търканията с Вашингтон - просто “Русия е недоволна от статута на страна получател в отношенията със САЩ”, уверява руски дипломатически източник, цитиран от “Комерсант”. “Русия вече няма нужда от парите на САЩ, за да се бори с наркотиците и престъпността”, пояснява вестникът.

Прекратяването на двустранното споразумение няма нищо общо със “закона Магнитски” и излизането на САЩ от групата за гражданското общество, твърди събеседникът на изданието. Според него решението е “назрявало” от 3-4 години насам и не е изненадало САЩ, тъй като федерацията ги е предупредила преди близо година и половина. Това потвърдил вчера пред Интерфакс и зам.-външният министър Сергей Рябков.

Москва “вече няма нужда от финансовата помощ на САЩ” - затова реши напоследък да преразгледа и още два договора. Става дума за спирането на дейността, развивана в Русия от американската Агенция за международно развитие (USAID), и нежеланието на федерацията да продължи действието на програмата Нън-Лугар за утилизация на руските ядрени арсенали, водена със средства на САЩ от началото на 90-те, заявява източникът на “Комерсант”.

Това са “финални щрихи, набелязани от Москва преди година - година и половина в очакване на третия президентски мандат на Владимир Путин. Идеята бе да махнем от отношенията със САЩ всичко, което ни кара да усещаме дискомфорт при спомена как ни извиваха ръцете през 90-те”, коментира експертът Владимир Орлов. Москва има желание “да започне всичко на чисто при (…) равноправни условия”, добавя той.

Вчера руската федерална служба за контрол върху наркотиците заяви, че вместо “морално остарялото” споразумение Москва и Вашингтон ще ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване