02/01/13 23:58
(http://e-vestnik.bg/)

Чък Хейгъл ще премахва ядрените оръжия

Асошиейтед прес

Барак Обама и Чък Хейгъл. Снимка: от тв екрана

Чък Хейгъл, вероятният следващ министър на отбраната, би станал първият шеф на Пентагона, който е явен защитник на значителното намаляване на броя на ядрените оръжия на САЩ, може би без равностойни съкращения от страна на Русия. Той подкрепя международно движение, наречено “Нула в света”, което е за премахване на всички ядрени оръжия.

Това го поставя извън твърдата позиция, заемана от мнозина от неговите съпартийци републиканци, но го слага в разширяващия се кръг от мислители по националната сигурност, включително президента Барак Обама, които смятат, че ядрените оръжия се превръщат по-скоро в пасив, отколкото в актив, понеже са по-малко подходящи за заплахите за сигурността през 21 век като тероризма.

“Сенатор Хейгъл със сигурност би донесъл в Пентагона по-амбициозни възгледи за намаляване на ядрените оръжия, отколкото своите предшественици. След като поеме поста, той вероятно би заел не толкова драматична позиция, но все пак може би не е зле да имаме министър на отбраната, който си задава въпроса какво изисква ядреното възпиране днес”, каза старши научният сътрудник в “Брукингс инститюшън”.

Обичайната позиция на министрите на отбраната в ядрената епоха е, че оръжията са необходимо зло, нужен елемент на американската отбранителна стратегия и отказването от тях само може да постави страната в опасност.

66-годишният Хейгъл поддържа малко по-различен възглед, който е споделян от Обама, но е отхвърлян от тези членове на Конгреса, които смятат, че разоръжаването е слабост и че Америка трябва да поддържа извънредно голям ядрен арсенал за неопределено време като противотежест на ядрените амбиции на настроени против Запада страни като Северна Корея и Иран.

Хейгъл настоява за пълно отказване от ядрените оръжия, но не веднага и не едностранно.

Хейгъл написа в писмо до Обама два месеца, след като бившият му колега в Сената влезе в Белия дом през 2009 г., че “Нула в света” разработва постепенен план за постигане на “пълното премахване на всички ядрени оръжия”, но като “ясно, реалистично и прагматично осъзнава” трудността на осъществяването на тази цел.

Десетки изтъкнати политици, дипломати и пенсионирани висши военни подписаха писмото. Месец по-късно Обама говори в Прага за “свят без ядрени оръжия”, но каза, че това може да не стане през неговия живот. Обама заяви, че “като единствената ядрена сила, използвала ядрено оръжие, Съединените щати имат моралната отговорност да действат. Ние не можем да успеем в това начинание сами, но можем да го поведем, можем да го започнем.”

Републиканецът Хейгъл, чиято номинация предизвиква ожесточени критики заради негови минали изказвания за Израел, Иран и гейовете, вероятно също така ще трябва да отговаря на въпроси в ядрената област при изслушването за утвърждаването му от Сената, насрочено за днес. Той е ветеран от войната във Виетнам и е бил сенатор от 1997 до 2009 г.

Въпросите всъщност започнаха миналата седмица при изслушването за утвърждаването на Джон Кери, който беше номиниран от Обама за държавен секретар. Републиканският сенатор Боб Крокър каза, че смята обвързаността на Хейгъл с “Нула в света” за “доста обезпокоителна”, и изрази тревога, че възгледите на Хейгъл изглежда биха го направили “много по-различен от предишните шефове на отбраната”.

Кери заяви, че според него Хейгъл е реалист по въпроса за намаляването на ядрените оръжия. Но той също призна, че когато за първи път чул за основния възглед на “Нула в света” - премахването на всички ядрени оръжия,- “Малко се замислих и си казах: Какво? Ама как ще стане това?” Но после започнал да разглежда това просто като дългосрочна цел - “то не е нещо, което може да се случи в днешния свят”.

Хейгъл наистина мисли в дългосрочен план.

“Докато се стигне до нула в света, ще минат години. Така че е важно сега да ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване