02/03/13 00:36
(http://www.klassa.bg/)

597 страници на журналиста Габриел Гарсия Маркес

Уникална книга е в ръцете на най-големите журналисти на 21 век – книгата – заслужена почит към най-великия майстор на словото сред испаноезичните журналисти на нашето време Габриел Гарсия Маркес. Озаглавена е „Габо журналистът”, а оскъдните екземпляри се подаряват на избрани люде на словото. Някой ден тези екземпляри ще струвам милиони. Зад проекта застана Fondo de Cultura Económica (Фонд за икономическа култура) и Fundación para el Nuevo Periodismo (Фондация за нова журналистика), с подкрепата на фондация Ardila Lülle. Изрично е упоменато, че изданието не може да бъде продавано, а неговите притежатели го пазят като очите си. Книгата съдържа уникални фотографии. Габо в различни периоди от живота си, в компанията на звезди, писатели, политически лидери, държавни глави, с черния мустак на младини и с побелелите мустаци от последните години. Текстовете, включени в книгата, са подбрани от големи майстори на перото, свързани по различен начин с Габриел Гарсия Маркес. Тия текстове откриват пред читателя удивителния журналист, който отразява и коментира различни събития. Понякога с името си, друг път – с псевдоним.
Безценно съкровище
Текстовете, подбрани от хора на духа, показват израстването на журналиста Габриел Гарсия Маркес през годините – от младия репортер, който лови новини в Баранкиля или в Богота, до Нобеловия лауреат, който, макар и вече утвърден писател, не се отказва от журналистиката. Габо бе и си остава голям почитател на печатната преса, дори във века на интернет той твърди, че все още има ниши за появята на нови вестници. Неговите хроники са учебник за начинаещите журналисти, коментарите му са образци, интервютата – находки. Струва си да се прочете защо Габо ненавижда да дава интервюта, струва си да бъде прочетен разговорът на Маркес с Уго Чавес, проведен в самолета в полет от Хавана до Каракас и публикуван в сп. Cambio в Богота на 1 февруари 1999-та.
Книгата съдържа магистрални хроники, малки бележи, големи репортажи, част от които са публикувани в испанския Ел Паис. 597 страници на журналиста Габриел Гарсия Маркес!.



1969-та. Габриел Гарсия Маркес със съпругата си Мерседес

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване