02/03/13 22:12
(http://e-vestnik.bg/)

Бенямин Нетаняху: Новото правителство няма да допусне ядрено въоръжаване на Иран

Главната задача на бъдещото израелско правителство е да не допусне ядрено въоръжаване на Иран, заяви днес премиерът Бенямин Нетаняху, откривайки заседание на кабинета, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Тази задача се усложнява, тъй като Иран се снабдява с нови и нови центрофуги, които съкращават периода на обогатяване на уран. Нямаме право да се примиряваме с този процес, отбеляза Нетаняху, комуто израелският президент Шимон Перес вчера официално възложи да състави новото правителство след изборите на 22 януари.

Нетаняху набеляза още три важни задачи на кабинета: “Изпълнение на бюджета и извършване на реформи, които ще доведат до снижаване на цената на живота; засилване на политиката за равно разпределяне на задълженията, без това да предизвика разцепление в обществото, и придвижване на мирния процес, отнасяйки се към въпроса с цялата необходима отговорност”.

Днес група доверени лица на премиера започват консултации с възможни коалиционни партньори на десния блок “Ликуд-Бейтену”, който спечели изборите, но не разполага с мнозинство в парламента (има 31 от общо 120 депутатски места), посочва “Франс прес”.

Очаква се преговарящият екип на министър-председателя да се срещне с представители на новата центристка партия “Йеш Атид” на бившия телевизионен журналист Яир Лапид, която изненадващо се класира втора с 19 мандата. Анализаторите прогнозират, че партията ще получи ключово министерство в новото правителство - на външните работи или на финансите.

По-късно консултациите ще продължат последователно с Нафтали Бенет - младия водач на религиозната националистическа партия “Еврейски дом” (с 12 мандата в Кнесета), и с представители на ултраортодоксалната партия “Шас”.

Разговорите се подновяват със среща с ултраортодоксалната формация “Обединен юдаизъм на Тората” (7 мандата) и центристките партии “Хатенуа” (”Движението) на бившия външен министър Ципи Ливни (6 места) и “Кадима” (2 места).

По закон министър-председателят е длъжен да представи състава на кабинета си в парламента до 28 дни. Ако този срок се окаже недостатъчен, премиерът разполага с две допълнителни седмици. При нов неуспех президентът може да възложи сформирането на правителство на друг кандидат.

Вашингтон пост: Израелският удар в Сирия е генерална репетиция за атака срещу Иран

С въздушния удар, който нанесе в Сирия, Израел направи малка генерална репетиция във връзка с противопоставянето с Иран, пише в. “Вашингтон пост”.

Израел отдавна показва, че е готов да атакува ирански ядрени обекти, ако Техеран се доближи твърде много до създаване на ядрено оръжие.

И Израел, и Иран вероятно внимателно ще наблюдават развитието на ситуацията след въздушния удар срещу цел на сирийска територия, за да се опитат да разберат по него как би се отразило върху региона евентуално израелско нападение срещу ирански ядрени съоръжения, посочва изданието.

Тъй като Израел не може със сигурност да знае как Техеран и регионалните лидери биха отговорили на евентуален удар, представата му за вероятните им реакции може да изиграе важна роля при определяне на това дали или кога да атакува.

Техеран, от своя страна, вероятно ще нагласи темпото на своята ядрена програма отчасти въз основа на това, което се надява, че може да осъществи, преди да предизвика израелско или американско нападение. В такъв случай израелският удар в Сирия може да бъде възможност и за Израел, и за Иран да проверят волята на другия и да видят дали са способни да променят преценката за риска и ползата.

Естествено, разликата между въздушния удар в Сирия и евентуална атака срещу ирански ядрени обекти би била значителна. Израелските изтребители ще трябва да изминат много по-голямо разстояние, което вероятно би изисквало подкрепата или поне мълчаливото съгласие на държавите, над които би им се наложило да прелетят, като Саудитска Арабия.

Също така операцията би трябвало да бъде доста по-мащабна, като се има предвид броят на мишените, техният размер и фактът, че, както се предполага, те се намират под укрепени съоръжения, коментира ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване