02/03/13 15:30
(http://www.klassa.bg/)

Берлускони: Като стана министър, връщам на хората парите от данъка за първо жилище

Бившият италиански премиер Силвио Берлускони отправи предизборно шокиращото обещание да възстанови на хората парите от данъка за първо жилище (IMU), който наложи с идването си в края на 2011г. премиерът-технократ Марио Монти. След победата си на изборите през 2008 г. Берлускони бе премахнал този данък.
„С мъка трябва да кажа, че доверието на гражданите в държавата е в тежка криза“, каза лидерът на партията „Народ на свободата“в речта си пред симпатизанти в панаирния град в Милано. „Обещавам, че аз като министър на икономиката, ще върна на хората тези пари от данъка за първо жилище“, каза Берлускони, цитиран от всички италиански медии.
Той уточни , че данъкът ще бъде възстановен по банковите сметки на хората, а за пенсионерите и кеш чрез пощите. „Ако едно семейство е платило 1200 евро, ще му бъдат върнати 1200 евро“ даде пример бившият премиер.
Той определи този данък като една от главните причини за кризата, защото е бил засегнат психологическият фактор – чувството към дома у гражданите .
Берлускони обясни и откъде ще вземе нужните над 4 милиарда евро - от споразумението за облагане на финансовата дейност на италианските граждани в Швейцария.
Берлускони обеща още, че до 5 години ще премахне и данъка Irap, който плащат производствените предприятия, дори когато не завършват годината с печалба. Пак ако стане министър, бившият премиер се ангажира да не вдига ДДС и данъка върху наследството.
На първото заседание на правителството след изборите, той се закани още да бъде премахната обществената субсидия за партиите.
Последно допитване преди сензационните обещания, цитирано от Ройтерс, сочи, че дясноцентристката коалиция на Берлускони би получила на парламентарните избори на 24 и 25 февруари 27.8 % , а лявоцентристката коалиция на Пиер Луиджи Берсани 32.8 %.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване