02/03/13 22:12
(http://e-vestnik.bg/)

Великобритания, негостоприемната страна

Българи и румънци отговарят във Фейсбук на антиимигрантската кампания. Снимка на Бербатов с текст, че след 64 години играч на “Мачестър юнайтед” е отбелязал хет-трик на “Ливърпул”. “Да, това е имигрант”, завършва текстът.

Дребен, тъмноок мъж си духа на ръцете, за да се сгрее, и съзерцава поредната дълга нощ. Той е румънец - да го наречем Андрей - и работи на борсата “Ню ковънт гардън” на южния бряг на Темза, където мъкне чували със зеленчуци, предназначени за ресторантите в столицата.

Андрей печели 55 британски лири (87 долара) за смяна от 11 или 12 часа, което е престъпно малка надница. Но той, разбира се, е незаконен имигрант: румънците и българите са най-новите членове на Европейския съюз и ще получат свободен достъп до трудовия му пазар след края на годината. Такива най-вероятно са иракските и пакистанските му колеги, които също са ниско платени работници на дъното на британската икономика.

Андрей говори с охота. Между хората, които се срещат нощем на борсата, има разбирателство, почти доверие; а на 29-годишна възраст той е кален в битките. Откакто е напуснал Румъния преди девет години, Андрей е обикалял в Италия, Испания, Франция, Белгия и Холандия.

Той е дошъл в Лондон миналата година и се е присъединил към около 94-те хиляди румънци, работещи или учещи в страната законно, и към хилядите други, за които се предполага, че работят незаконно. Това го поставя в категорията на тези, които могат да отговорят на превърналия се изведнъж в голям въпрос в британската политика: колко румънци и българи ще дойдат във Великобритания следващата година?

Не много, надява се предвожданото от консерваторите правителство. Ограничаването на “неконтролираната масова имиграция” (по думите на консервативната вътрешна министърка Тереза Мей), позволена от лейбъристкия му предшественик, беше едно от големите обещания на правителството.

Когато дойде на власт през 2010 г., то обеща да сведе чистата годишна имиграция, която тогава бележеше рекордно високо ниво от 255 000 души, под 100 000 до 2015 година. То затегна визовия контрол по границата, поради което стана по-трудно да се учи, работи и идва при роднини във Великобритания. Чистата имиграция намаля с една четвърт. Но осъществяването на обещаното ограничение изглежда трудно; ако дойдат много румънци и българи, то ще бъде невъзможно.

Макар да не е сигурно, че те ще дойдат - румънците имат по-малко културно сходство с Великобритания от поляците, от които над четвърт милион се заселиха във Великобритания между 2004 и 2006 г. след присъединяването на страната им към ЕС,- правителството е разтревожено.

И с право. Въпреки че рядко са расистки настроени, британците са изключително враждебни към имиграцията - повече от германците, французите или холандците. Според неотдавнашно допитване на “Ю Гав” YouGov 80 процента подкрепят ограничителните мерки на правителството, а 69 процента искат чистата имиграция да бъде сведена до нула.

Съчетанието от рецесия и десетилетие на високи темпове на имиграция изостря тази антипатия, която е обща за всички цветове и класи. През последните седмици висш офицер от гвардията и пакистански продавач на вестници се оплакаха от антиимигрантските настроения.

Все пак враждебността също така съществува отдавна. Когато през 1968 г. консервативния депутат и изключителен ексцентрик Енък Пауъл точно предсказа, че имиграцията е на път да достигне 10 процента от небялото население до края на века, и на всичкото отгоре предупреди, че това може да предизвика социални вълнения, той беше уволнен от правителството в сянка и очернен от учтивата преса. Въпреки това социологически данни показаха, че 74 процента от британците са съгласни с него, а само 15 процента на са съгласни.

Това представлява състояние на национално нещастие и правителството с право се бори с него. Тези тревоги отдавна се усилват от оправдано чувство, че политиците пренебрегват безпокойството за имиграцията, защото ...

Публикувана на 02/03/13 22:12 http://e-vestnik.bg/16759/velikobritaniya-negostopriemnata-strana/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване