02/03/13 22:15
(http://e-vestnik.bg/)

Досие на Борисов предизвика объркване в медиите. Какво става?

Снимка: Биволъ

Разкритията на сайта “Биволъ“, който публикува документ, че Бойко Борисов е бил вербуван като агент “Буда” на ЦСБОП и свързаните с това неприятни изводи за миналото на премиера, беше посрещнато с мълчание от големите медии. След „Биволъ” новината пуснаха само сайтовете offnews.bg, bgnes.com, mediapool.bg, dnes.bg, pik.bg и няколко по-маргинални.

Удивително е колко небрежни и заблудени са множество читатели и някои медии по повод разкритията за “агент „Буда”. Мнозина не разбраха за какво точно става дума и какво следва от това.

Бойко Борисов, като шеф на охранителна фирма „Ипон”, свързана със СИК, е бил вербуван като информатор на ЦСБОП през 1997 г. и е получил агентурно име „Буда”. Причините – „работи в среди и контактува с лица от оперативен интерес” (цитат от документа, виж го по-долу).

През януари 2011 г., когато Яне Янев още беше противник на Борисов, а не негов пудел, партията му РЗС разпространи въпроси към премиера, един от които беше знае ли нещо за агент „Буда”. Тогава никой не обърна сериозно внимание на яневите изцепки.
Сега излезе документ черно на бяло за агент „Буда”.

Въпреки ясните факти обаче, някои сайтове пускат информации за досие на Борисов като агент на ДС. Коментари на читатели из Фейсбук и др. също говорят за досие на Борисов от ДС.
Годината на документа е 1997 и става дума не за ДС, а за ЦСБОП – службата за борба с организираната престъпност, която сега се казва ГДБОП.
В случая това е по-лошо. Защото компрометира сегашния премиер като свързан с организираната престъпност през 90-те.

Изглежда новината хич не е приятна за медиите, контролирани от Борисов. В петък в интервю пред „Панорама” по БНТ премиерът каза, че не е обвързан с нито една медия (виж тук). ГЕРБ си нямали медии и т. н. Как да се обясни тогава, че документът за агент „Буда” и новината беше странно премълчана. Никой от големите вестници или информационни сайтове не се осмели да я съобщи ден след публикацията. А сайтът „Блиц” например (интернет издание на в. „Шоу”), който светкавично преписва всяка новина, пусната в интернет от което и да е издание, този път мълчи като наакан.

Вероятно в следващите дни ще има тълкувания от различни медии, а повечето ще продължават да премълчават новината.
Най-лесното за Борисов и контролираните от него медии е да кажат, че миналото му на човек, свързан с организирани престъпни групировки, е обяснено логично – той е работил за държавата, за ЦСБОП - тайната служба антимафия. Но такова обяснение трудно ще мине. Както сайтът „Биволъ” отбелязва – по онова време през 90-те някои фигури от престъпния свят са били вербувани и направени информатори на службите, като по този начин над тях е сложен чадър. Така те повече не са били разследвани.

Статия от “Нощен Труд” за атентата срещу Цветелина Бориславова през 1997 г.

Още след назначението на Борисов за главен секретар на МВР през 2001 г. оттук оттам излезе информация, че той е бил разследван от ЦСБОП през 90-те, по точно за него е правена оперативна разработка. Това не е голословно твърдение, e-vestnik го провери от свои източници, които го потвърдиха. След назначението на Борисов в МВР през 2001 г., в парламента беше разпространена една справка за него, по-късно публикувана на различни места, в който се изреждат с подробности връзките му с престъпния свят, фирмите му, съдружия и т. н. Източници, свързани с МВР, признават, че тази справка се основава на разработката и събраното за него досие в ЦСБОП. Но официално нищо от документите за Борисов не е излязло на бял свят и ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване