02/03/13 18:49
(http://www.klassa.bg/)

Какво ни говорят парите....

Вече ни питахте как ще се отрази въведеният данък върху лихвите от депозити върху Вашите спестявания. Ето го и нашият отговор.Промените засягат всич­ки депозити, които са сключени за определен срок, независимо от да­тата на сключване на до­говора, но с падеж след 31.12.2012        г., както и не­зависимо дали лихвата се изплаща авансово (при откриване на депозита или всеки месец например), или на падежа на депози­та. Лихвите по разплаща­телните сметки и другите видове безсрочни сметки не се облагат с данък съ- гласно приетия законЗа Ваше улеснение ще разгледаме няколко при­мера и ще дадем няколко дефиниции. Депозитът е срочна форма на спестяване, а срокът може да е от някол­ко дни до няколко години. Например Вие имате де­позит със срок 12 месеца  т.е внасяте средствата си по сметка при нас и на датата на падежа на депо­зита (края на 12-я месец от датата на сключване на договора), за вложените средства получавате дого­ворената с Банката лихва. Когато изтече срокът на депозита, можете да из­теглите средствата или да ги прехвърлите в нов де­позит и да продължите да спестявате. Условията на някои депозити разреша­ват да се внасят и теглят средства по всяко време. Нашите депозити можете да разгледате тук. В случай че сте избрали едногоди­шен депозит и сте го от­крили със сумата от 5000 лв. при годишен лихвен процент 5.7%, в края на дванадесетия месец (дата на падеж), при условие че не сте нарушили условията на договора, ще получите лихва в размер на 256.50 лв. Тя е равна на разлика­та от начислената лихва по депозита в размер на 285 лв. и удържания данък вър­ху лихвата (10%) в размер на 28.50 лв. Можете да спестявате и с безсрочни сметки - спестовни сметки, детски влогове или дори разпла­щателни сметки. Те се от­криват с цел събиране на средства за по-дълъг пери­од от време. Също така е важно, че можете по всяко време да внасяте средства или да теглите. При от­криването на спестовната сметка или детския влог получавате и специална спестовна книжка, в ко­ято се отразяват всички движения по сметката. Ако изберете да спестявате в разплащателна сметка, ще получите едновременно до­ходност и в същото време удобен достъп до Вашите средства - във всеки един клон на банката или чрез Виртуалния клон. Имате и допълнително удобство - не трябва да следите край­ни срокове и да подписва­те нови договори.

А сега да обсъдим лих­вите, как се начисляват и кога се дължи данък върху тях.

Обичайно лихвата по депозитите се изплаща на датата на падежа, посоче­на в договора. Ако Вашият депозит например е „Сво­боден депозит“ със срок 12 месеца и сте сключили до­говора и открили сметката на 15.02.2012 г., данъкът от 10% ще бъде начислен върху цялата сума на лих­вата, която ще получите на 15.02.2013 г. (датата на падежа на депозита). При други депозити лих­вата се изплаща авансово .
Лихвите по разплащателните сметки и дру­гите видове безсрочни сметки не се облагат с данък съгласно приетия закон.











Иван Ралчев
независим  експерт



































 


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване