02/03/13 12:21
(http://www.klassa.bg/)

Министър Атанасова: Лекарствата на онкологично болните са ангажимент на ръководителите на лечебните заведения

 

Осигуряването на лекарства за пациентите с онкологични заболявания е ангажимент на ръководителите на лечебните заведения, каза пред журналисти във Варна министърът на здравеопазването Десислава Атанасова. Здравният министър откри в неделя обновеното отделение по гастроентерология във варненската болница „Света Анна”. Във връзка с международния ден за борба с рака, който се отбелязва днес, министър Атанасова каза, че е имало известни проблеми с два лекарствени продукта. Те вече са доставени в страната, единият продукт е в големи количества – над 24 000 дози. Другият продукт предстои да бъде доставен тази седмица. „Обществените поръчки се провеждат от самите лечебни заведения и те трябва да договарят ритмичните доставки на лекарствата за онкологични заболявания. Министерството се намеси в този момент, защото следва да гарантира терапията на пациентите”, каза още министър Атанасова. Тя коментира и ситуацията с фонд „Ин витро”, посочвайки, че в министерството оплаквания не са постъпвали. „След като се наложи да бъде прехвърлена дейността от министерството към касата, може би в първия месец на годината имаше известно забавяне. Предстои подписването на договори между касата и лечебните заведения и относно сроковете няма забавяне. През 2012 година заради прехвърлянето на дейността, заплатихме всички заповеди за осъществяване на асистирана репродукция, за да не усетят пациентите по никакъв начин прехвърлянето на дейността”, допълни министър Атанасова.
С над 32% е увеличението на заплатите на работещите във всички кръвни центрове в страната, каза още Атанасова. „Аз спазих своето обещание и считано от 1 януари 2013 година с още 16,6% са увеличени заплатите на работещите във всички кръвни центрове в страната, не само във Варна. Вече увеличението за тях е с над 32% считано от 1 ноември 2012 година”, уточни здравният министър.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване