02/03/13 13:08
(http://www.klassa.bg/)

Над 60% от българите усещат влошаване на качеството на въздуха



Мила Григорова, „Галъп Интернешънъл“

61% от българските граждани са на мнение, че качеството на въздуха в страната в последните 10 години се е влошило. С този резултат страната ни е близо до средното измерено за Европейския съюз като цяло. Това показват данните от проучването „Евробарометър”, проведено в страните-членки на Европейския съюз.

Мнозинството от европейските граждани оценяват качеството на въздуха в съответните си държави като по-скоро влошаващо се в последното десетилетие. По-малко от една пета (16%) от населението на Европейския съюз са забелязали положителна тенденция в състоянието и чистотата на въздуха. Около една четвърт от жителите на 27-те страни-членки на Общността са на мнение, че въздухът и днес, и преди 10 години е приблизително същият-  без значително подобрение или влошаване.

Опасенията от влощаващо се качество на въздуха са най-сериозни в Италия, Унгария и Румъния. Около и над три четвърти от жителите на тези три държави споделят мнението, че качеството на въздуха в техните държави се е влошило в последното десетилетие.

Най-малко опасения за околната среда и в частност за състоянието на въздуха регистрираме в Ирландия. 39% от ирландците смятат, че въздухът в страната им не се е променил в сравнение с преди 10 години, докато делът на забелязалите по-лошо качество на въздуха е с десет процентни пункта по-нисък – 29%.

България се нарежда на 12-то място сред 27-те страни-членки по дял от населението, споделящо притеснения от влошаване на качеството на въздуха в страната. Малко над 60% от сънародниците ни казват, че понастоящем въздухът в България е по-замърсен, отколкото преди 10 години. Малко под една четвърт (22%) не забелязват промяна в състоянието му, а 12% казват, че днес въздухът е дори по-чист, отколкото през 2003.

Индустрията и транспортът представляват най-голямата заплаха за качеството на въздуха, заявяват европейските граждани. 71% от запитаните в Общността посочват индустриалните дейности като най-застрашаващ фактор, а 63% са европейците посочващи транспорта като най-вредящ на околната среда и въздуха.
Българите в частност класират заплахите за чистотата на въздуха по сходен начин – според 55% от анкетираните у нас, производството и индустрията носят най-сериозни вреди на въздуха. 51% от сънародниците ни пък са на мнение, че автомобилите и останалите транспортни средства са сред най-вредящите на околната среда фактори.



 „Евробарометър” е редовно социологическо изследване, провеждано от ТНС и Галъп Интернешънъл в страните от Европейския съюз и други европейски държави по поръчка на Европейската комисия. „Евробарометър” се провежда от 1973 година. Извадката във всяка от изследваните държави е национално-представителна – средно по около 1000 човека на държава. Максималната статистическа грешка при 50-процентови дялове е ±3 %. За България изследването се провежда от ББСС Галъп Интернешънъл.  

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване