02/03/13 14:19
(http://www.klassa.bg/)

Появи се нов частен инвеститор за АЕЦ "Белене"

Група частни инвеститори проявяваме интерес към реализиране на проекта АЕЦ "Белене". Предлагаме да поемем управлението на проекта с цел довеждането му до успешна реализация, като откупим държавния дял и възстановим на държавата всички досега извършени разходи, съобщи сайтът 3-e news. Това е част от обръщението, отправено от Ангел Деспотов в петък. Той беше председател на Агенцията за малки и средни предприятия по времето на правителството на Симеон Сакскобургготски.
Инвеститорите обещават да внесат официално предложение до Министерски съвет и Народното събрание.
Нашият интерес е за строителство на нова АЕЦ на площадката в Белене като частен проект. Като аргументи в своя полза за улесняване на решението за приемане на предложението ни ще посочим експертните анализи на независими експерти, които са категорични, че за държавата е неизгодно да инвестира в този проект при досегашните допускания и условия, както и категоричното изявление на премиера на България АЕЦ "Белене" да бъде построена само при наличието на частни инвеститори. Собствените ни допускания и разчети категорично показват бъдещата нужда от надеждни източници на електроенергия, както и рентабилността на проекта, пише от Мюнхен Ангел Деспотов.
Екипът иска гаранции от държавата, че ще осигури свободен пазар на енергията у нас съобразно директивите на ЕС, да не създава изкуствени административни пречки, с които да забави изпълнението на проекта, както и да обезпечи отказа си от бъдеща национализация.
Не изискваме от държавата да се ангажира с предварителен договор за изкупуване на произведената енергия и не очакваме гаранции от българското правителство за успеха на проекта. Либерализацията на пазара чрез отварянето му за независими доставчици и търговци на енергия за нас е достатъчно условие, което от своя страна ще доведе и до редица безспорни ползи за бизнеса и потребителите. Преструктурирането на проекта като частен ще даде възможност на всички заинтересовани лица да участват в него при ясно регламентирани условия и перспектива, пише в обръщението си от Мюнхен Ангел Деспотов. Ползите, които прогнозира екипът са създаването на над 5000 работни места в процеса на изграждане,  значителен обем от работите ще бъдат възложени на вътрешни подизпълнители, а икономиката ще увеличи експортния си потенциал.
Според инвеститорите, либерализирането на пазара на енергия ще допринесе за по-голяма сигурност на доставките и енергийната система и ще даде възможност на съществуващата АЕЦ "Козлодуй" да формира значително по-голяма печалба, с което по естествен път да натрупа необходимите й средства за модернизация и последващо извеждане от експлоатация.
Идеята е в България да се учреди частно акционерно дружество за изграждане на проекта. Капиталът ще бъде набран чрез листване на негови акции на международните фондови борси. Според Деспотов, в момента в света има много излишен капитал и по-малък кръг от смислени инвестиции.
Оценката на групата инвеститори, които Деспотов представлява, е че проектът ще струва 5.1 млрд. евро. Става въпрос за изграждането на самата електроцентрала, но не и за прилежащата към нея електроенергийна инфраструктура.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване