02/03/13 22:11
(http://e-vestnik.bg/)

Реанимира ли се рейтингът на Путин

Путин лети с жерави. Снимка: официален сайт

Сред положителните качества на руския президент Владимир Путин хората в страната изтъкват най-вече натрупания от него политически опит. Това сочат мненията на 30 процента от участниците в анкета на центъра “Левада”, информира “Комерсант”.

Вестникът припомня, че до момента Путин е бил уважаван в Русия предимно като “решителен, волеви човек” и гарант на стабилността. Сега такъв отговор дават 28 на сто срещу 34 процента преди две години.

Промяна в обществените нагласи показва и отношението към президента като “човек, способен да поведе хората”. С това е спечелил 22 процента от запитаните през 2007 г., 11 на сто преди година, а сега 14 на сто.

Имиджът на Владимир Путин “постепенно се реанимира”, заявява Алексей Гражданкин от “Левада”. Той обаче не се наема да прогнозира дали президентският имидж ще се възстанови до нивото от първите му два мандата. По думите му “всичко ще зависи от благополучието на хората”, което ще рефлектира върху оценките им за лидера.

Най-лошото у днешния руски президент са “връзките му с едрия капитал”, смятат 17 на сто от анкетираните. Още 16 процента са недоволни, че Путин има “връзки с корумпирани политици”. 12 процента са убедени, че президентът “не се справя със задачата да ръководи страната”.

При всички промени в неговия имидж “Путин си остава най-популярният политик в Русия”, констатира обаче в “Комерсант” либералдемократът Игор Лебедев, зам.-председател на Държавната дума. Според него държавният глава е натрупал “достатъчно популярност, за да се чувства спокойно поне до края на президентския си мандат”.

“Всички тези имиджи и рейтинги може светкавично да се срутят - твърди обаче пред вестника Сергей Митрохин, лидер на извънпарламентарната партия “Яблоко”. “Защото подобни режими, какъвто е създал и Путин, не само че са смъртни, но са и внезапно смъртни”, добавя той, перифразирайки руския класик Михаил Булгаков.

БТА

Публикувана на 02/03/13 22:11 http://e-vestnik.bg/16755/reanimira-li-se-reytingat-na-putin/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване