02/03/13 22:10
(http://e-vestnik.bg/)

Хилари Клинтън си тръгва, но поглежда с едно око към Белия дом

Франс прес

Хилари Клинтън и Барак Обама пред Овалния кабинет. Снимка: Белия дом

Дипломатът “рокзвезда” Хилари Клинтън напуска днес властта убедена, че е излъскала имиджа на Америка и е преобразила външната й политика - достатъчно козове за участие в надпреварата за Белия дом през 2016 г., тема, към която тази политическа фурия продължава да се отнася уклончиво.

Ръководителката на американската дипломация напуска сцената на върха на популярността си, след като в продължение на четири години отстояваше по цял свят с неизменна преданост дипломация, дирижирана от президента Барак Обама и съветниците.

Макар експерти и дипломати да признават изключителните й професионализъм, енергия и обаяние, с които защитаваше ценностите и интересите на първата световна сила обаче, те се затрудняват да свържат с името й значителни лични успехи или шумни провали.

Във времето за похвали за свършената работа, блестящата юристка, която беше първа дама, сенатор и кандидат на първичните избори на демократите за президентските избори през 2008 г., си осигури единодушни хвалебствия през последната си седмица на поста: прощални приеми, овации от страна на екипа й, конференции, интервюта в медиите, включително общо интервю с Обама, който я нареди “сред най-добрите държавни секретари” в историята на САЩ.

Г-жа Клинтън довери вчера, че “с натежало сърце” се разделя с администрация от 70 000 души, които движат най-голямата дипломатическа мрежа на планетата с 275 дипломатически представителства.

Тя заяви, че е извънредно горда, че е била говорителка на своята “незаменима нация”, на една “Америка, която днес е по-силна у дома и по-уважаване по света”, благодарение на “различния подход в дипломацията”.

Тя припомни наследството от президента Джордж Буш, когато Обама й повери Държавния департамент през януари 2009 г.: “Две войни, икономика в състояние на свободно падане, рушащи се съюзи, сринато дипломатическо влияние и множество въпросителни по света за ценностите на Америка”.

Четири години по-късно, тя изтъква със задоволство, че е “съживила американската дипломация, укрепила съюзите й и дала своя принос за изтеглянето от Ирак, а скоро и от Афганистан, за ликвидирането на Бин Ладен, интервенцията в Либия, подкрепата за Арабската пролет, поставянето в изолация на Северна Корея и Иран, възстановяването на баланса по отношение на Азия и укрепването на връзките с Европа, Латинска Америка и Африка.

“През 2009 г. всичко се нуждаеше от възстановяване, Америка излизаше от едно “ужасно” десетилетие (…). Тя възстанови имиджа на САЩ по света, това е безспорно”, отбелязва западен дипломат.

Бившият американски посланик в Израел Мартин Индик се възхищава също на “силата на политика Хилари Клинтън, която реабилитира външнополитическите отношения на Америка както с лидерите, така и с народите”.

С рекордните 112 посетени държави, обожавана в Косово, Камбоджа, Индия или Малави, тази последователка на “дипломацията на убеждаването” (…) напомня рокзвезда с желанието си да се афишира навсякъде, помагайки на президент, който няма нито време, нито желания да го прави като нея”, казва Индик, експерт в института “Брукингс”.

Неуморен защитник на правата на жените и хомосексуалистите, на развитието, здравеопазването и на свободите в интернет, г-жа Клинтън си тръгва, при все това, без да обвърже името си със значително дипломатическо постижение. Според професор Арън Дейвид Милър от “Уилсън сентър”, това е така, защото Обама й е дал твърде малко възможности и “никога от Ричард Никсън насам президентът не е имал по-голям контрол върху външната политика”.

Хилари Клинтън обаче се оттегля много по-популярна от своя президент - с 69 процента обществено одобрение, убеждавайки още повече целокупен Вашингтон във вероятността да се кандидатира за президентските избори през 2016 г.

Тази седмица тя успя да осветли всички въпроси, свързани с политическото си бъдеще, уверявайки, че за момента единствената й грижа е “да си навакса 20-те години пропуснат сън”.

“Реши ли да се кандидатира, на първичните избори ще е непобедима”, ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване