02/04/13 16:41
(http://www.klassa.bg/)

Археолози потвърдиха, че са намерили костите и черепа на крал Ричард III

Британски археолози от университета в град Лестър потвърдиха, че намерените от тях миналата година при разкопки на паркинг в града череп и кости, принадлежат на крал Ричард III, предаде Ройтерс. До XVI век на това място е имало манастир на ордена на „сивите братя“.
Така бе разкрита 500-годишната тайна за смъртта на британския монарх-тиранин, който стана герой на Шекспир. Кралят е известен заради природния си дефект и като Ричард Гърбавия. Той загива в битката при Босуърт през 1485 г. от ръката на Хенри Тюдор, граф на Ричмонд, който се възкачва на престола.
Ричард III е бил погребан в манастирската часовникова кула, а преди това трупът е бил изложен гол за всеобщо осъждане в кръчмата.
Екипът от археолози и историци има вече неопровержими доказателства, че намерените миналата година останки са на известния монарх. ДНК на костите и черепа е идентична с тази на лондонския производител на мебели Майкъл Ибсен - пряк потомък на сестрата на краля херцогиня Ана Йоркска. Освен това, на скелета са забелязани следи от прободни рани, съответстващи на описанието на раните, които е получил Ричард III.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване