02/04/13 23:00
(http://e-vestnik.bg/)

Сагата за Борисов и службите продължава с ДОН „Буда” и ЦГДОР. Какво още иде?

Бойко Борисов и охраната му като главен секретар на МВР 2002 г. Снимка: Булфото

Сайтът „Биволъ” продължи публикуването на документи за Бойко Борисов (виж по-долу), от които става ясно, че макар да е бил предложен за информатор на ЦСБОП, така също той е бил обект на наблюдение и разработка на същата служба, като човек от силовите групировки в престъпния свят.

Новата публикация дойде след голям шум в медиите, разразил се в рамките на първия работен ден от седмицата, след като премиерът Борисов проговори пред някои медии.

За един ден МВР разсекрети папката „Буда” и обяви, че там няма нищо. Шефът на ГДБОП Флоров обяви прев бТВ, че няма доказателства за сътрудничеството на Борисов към тази служба. И бившият й директор Кирил Радев отрече Борисов да е сътрудничил. Като че ли е нещо компрометиращо да сътрудничиш на службата антимафия през 1996 г.

По начало публикуваният от сайта „Биволъ” документ, според който сегашният премиер е предложен за информатор на ЦСБОП през 1996 г. предизвика ненормални реакции в медиите и интернет. Вчера e-vestnik писа, че някои медии тълкуват документа като принадлежност на Борисов към ДС, макар да става дума за 1996 г. Така го коментират и множество читатели.

Странно беше мълчанието на големите медии, които обаче изведнъж скочиха да защитават Борисов, след като той самият каза, че твърденията за агент „Буда” са глупост. И мълчанието им предния ден беше заменено с безкрайни репортажи, които доказват …нищо.

Необяснима е нервната реакция на вътрешния министър Цветанов, който също се изказа напоително и обяви, че публикацията е предизборен кьорфишек, който и друг път е пускан. Според премиера Борисов зад изнесеното седят Слави Бинев и кръгът „Банкя” и т. н. Очевидно има един страх, че в документите, които излизат на бял свят, може да има е нещо неочаквано.

В новата публикация на „Биволъ” се обяснява как срещу Бойко Борисов е заведено ДОН – дело за оперативно наблюдение, а след това и ЦГДОР – централизирано групово дело за оперативна разработка. Както писа вчера e-vestnik, ЦСБОП през 1997 г. прави разработка на Борисов и събира досие, което след години служи за основа на публикации срещу току-що назначения главен секретар на МВР през 2001 г.

Т. нар. ЦГДОР е срещу всички силови групировки, а едно от делата е срещу фирмата на Борисов „Ипон”.
От всичко става ясно, че Борисов е разработван за предотвратяване и пресичане на престъпна дейност, а съвсем не е служил доблестно на МВР като информатор.

Документите на „Биволъ” са от свързания сайт „Balkanleaks” („Болканлийкс”), който има система за подаване на документи и информация, така че да не се разбере източникът. Към документите в „Болканлийкс” има обяснителна бележка, в която се твърди, че Борисов е вербуван от Държавна сигурност в средата на 80-те години.

Тогава срещу него е заведено дисциплинарно дело за лъжесвидетелстване. Борисов свидетелствал по бракоразводно дело, но се оказало, че излъгал. Следва вербовка от Шесто и ДС урежда дисциплинарката да бъде прекратена, пише „Биволъ” (виж тук цялата публикация).

Досието на Борисов като доносник на ДС е било пришито към ДОН “Буда”, но е прочистено от дългогодишния кадровик в МВР Борис Димитров, пише още в бележката. През ноември тази година Димитров беше назначен от правителството за шеф на Държавната комисия за сигурност на информацията (ДКСИ). „Биволъ” пише, че не е могъл да потвърди тези твърдения от независим източник.

Така или иначе, документите, колкото и да са малко, потвърждават това, което се знае отдавна – Борисов е бил част от силовите групировки от подземния свят и е бил обект на интерес от антимафиотската служба. Досието му е прочистено и скрито, вероятно по времето, когато става главен секретар на МВР. Но ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване