02/05/13 13:54
(http://www.klassa.bg/)

В Антарктика започна работа нова британска научна станция

В Антарктида се откри новата британска научноизследователска база „Хейли-6”. Събитието е свързано със 100-годишнината от експедицията на капитан Робърт Фалкън Скот към Южния полюс, предаде ИТАР-ТАСС.
Новата станция е шеста поред на плаващия ледник Брант, като тя замени предшестващата я база „Хейли-5”, която служеше на учените в продължение на 20 години. Самостоятелно предвиждащата се антарктическа станция с обща площ 1860 кв м, ще може да приюти 50 учени и технически специалисти. Тя включва в себе си взаимосвързани модули, в които са разположени лаборатории с необходимото оборудване и енергийни източници. Проектът на Британската антарктическа служба е на стойност 40 милиона долара. Първата научноизследователска станция на повърхността на ледниковия шелф Брантт бе основа през 1956 г. за изучаване на магнитното поле на Земята и околоземния слой на атмосферата. Именно благодарение на този проект през 1985 г. бяха открити дупките в озоновия слой.





















ИТАР-ТАСС


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване