02/05/13 11:32
(http://www.klassa.bg/)

В Дом Витгенщайн честват Верди и Вагнер

С концерта Viva Verdi, Viva Wagner!, който ще се състои в края на февруари, Българският културен институт (БКИ) Дом „Витгенщайн”ще отбележи 200 години от рождението на двамата велики композитори: Рихард Вагнер и Джузепе Верди.

Месечната програма на института в австрийската столица, обаче, ще започне с голямата изложба живопис и скулптура на братята Атанас Колев и Красимир Колев. Експозицията с техни творби ще се открива в галерия „Партер” на 5 февруари.

Художниците Атанас Колев и Красимир Колев са изключително успешен артистичен тандем.
Атанас Колев е роден през 1959 г. в Пловдив, през 1989 г. художникът се установява в Пьохларн  родният град на знаменития австрийски експресионист Оскар Кокошка , където намира ново вдъхновение и възможност да развива таланта си. Атанас Колев има многобройни участия в изложби и арт изложения в Австрия, Германия, Италия, Швеция, Чехия, Румъния, Унгария и България. Той е съорганизатор на Международния симпозиум Ateljer an der Donau... Член е на Съюза на професионалните художници в Австрия.

Неговият брат - Красимир Колев е роден е през 1969 г. в Пловдив. Започва художественото си образование в България, но през 1991 г. се премества да живее във Виена, където следва в Академията за изящни изкуства . Първоначално учи при известния скулптор Йоанис Аврамидис , а след това и при друга арт знаменитост - Микеланджело Пистолето. През 1998 г. получава степен Магистър по изящни изкуства, а днес живее в Швеция, заедно със своето семейство.

В творческата си биография Красимир Колев има множество изложби в Швеция, Австрия, Германия, Норвегия, Италия и САЩ. През 2004 г. е награден с Почетен приз от 5-ото издание на Digital Hall Of Fame Award. Четири години по-късно изработва четири скулптори (в естествена големина) за Crystal Business Center в град Упсала, Швеция...

Артистът работи в областта на живописта и скулптурата, като стилът на произведенията му обхваща пространства от хиперреализъм до чист абстракционизъм..Изложбата на двамата братя ще продължи до 27 февруари (сряда).

През този месец, темата на традиционния бароков концерт на известното камерно трио: проф. Йозеф Щолц - чембало, д-р Волфганг Оберкоглер - цигулка и проф. Гюнтер Томасбергер  - виолончело, ще бъде „карнавална”. На 10 февруари (неделя), от 19.00 ч., в Зала № 1 на Дом „Витгенщайн”, в концерта Carnevale - von Fröschen, Katzen, Mäusen... ще звучат творби на виртуозния италиански цигулар Биаджо Марини, на австрийския композитор Хенрих фон Бибер, на италианския бароков композитор Марко Учелини и Джоакино Росини.

В Деня на Свети Валентин - 14 февруари (четвъртък) - от 19.00 ч. в Театралната зала на културния институт ще бъде представен спектакъла „Имам нужда от теб” от американския драматург Нийл Саймън . Режисьор на постановката на Театър „Искри и сезони” е Илия Добрев, а сценографията е дело на Невена Кавалджиева. Почитателите на Мелпомена ще имат възможността да се насладят на артистичните превъплъщения на едни от най-изявените български актьори: Искра Радева, Мария Статулова, Георги Кадурин, Виолета Марковска и Стефан Стефанов.

На 19 февруари (вторник) в Галерия „Приземен етаж”, от 19.00 ч., ще се състои вернисаж на графичната изложба „Богомили” на художничката Виолета Гривишка-Танев. Авторката изследва темата на богомилството: възникването му през Х в. в България и разпространението му в Европа, още от 1968 г. В края на 2011 г. тя дари на Художествена галерия „Илия Бешков” в родния си град Плевен колекция от 140 графични творби, посветени на средновековното, според някои, еретично социално-религиозно учение. По този повод, екипът на галерията определи като изключителен жеста на художничката и го нарече „задълбочено художествено и историографско изследване на богомилството по българските земи и неговото разпространение”, а дарените произведения: 85 гравюри, литографии, пастели и 55 екслибриса, формираха нова колекция в общия й художествен фонд.

След януарската премиера на моноспектакъла „Няма страшно” от Анна Петрова, Дом „Витгенщайн” ще представи още веднъж постановката, която е продукция на Българската културно-просветна организация „Кирил и Методий”, осъществена с подкрепата на БКИ и на Австрийско-българското дружество. Пиесата ще се играе на български език на 22 февруари (петък) от 19.00 ч., а главната роля изпълнява актрисата Лина Гладийска-Георгиева.

„Няма страшно” е комедия за съвременния живот - с отговорности, изневери, любов и амбиции. Пиесата разкрива преживяванията и копненията на пет жени на различна възраст, с различен морал и манталитет, които са обсебени от един шармантен мъж”, споделя авторката на пиесата, която е и нейна режисьорка.


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване